V petek so se zvrstili protesti v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Novi Gorici, Trbovljah in Ajdovščini. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
V petek so se zvrstili protesti v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Novi Gorici, Trbovljah in Ajdovščini. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Protesti po slovenskih mestih

Okrog 300 Zasavčanov se je tako v mestnem parku v Trbovljah z minuto molka poklonilo "državi, ki je umrla".

Protestniki so dejali, da so na prostoru, kjer je bilo nekoč pokopališče, pokopali slovensko državo in ji v tišini prižgali svečo.

Dejali so tudi, da zanje to ni nič novega, saj so v zasavski dolini kot živi mrliči že več kot desetletje. "Naša naloga je, da vstanemo od mrtvih. Sodelovati in prispevati mora vsak po svojih močeh," so še dejali.

Nemirnejši pa so protesti v Ljubljani, več si preberite tukaj!

V Velenju protest proti vladi
V Velenju se je množica začela zbirati ob 16. uri na Titovem trgu. Za MMC dopisnica TV Slovenija Duška Lah je poročala, da se je zbralo približno 350 ljudi, ki so glasno žvižgali in vzklikali "Lopovi!" ter "Dol z vlado!".

Velenjski protestniki so na novoletno smreko obesili sliki Janeza Janše in Zorana Jankovića ter občasno žvižgali s piščalkami. Protestniki so izpostavili, da protestirajo proti Janševi vladi, pozivali so tudi, da Šaleška dolina dvigne svoj glas proti aroganci države, ker ta še ni začela graditi trase tretje razvojne osi skozi Šaleško dolino, ter opozarjali, da je bilo Velenje ob zadnjih poplavah znova odrezano od cestnih povezav.

V Kopru predvsem proti županu ...
Mirne proteste so danes pripravili tudi v Kopru. V tamkajšnji Taverni se je popoldne zbralo okoli 250 mirnih protestnikov vseh generacij, ki so izražali nezadovoljstvo s stanjem v državi in predvsem v občini. Protestniki so opozorili tudi na zadolženost občine in odnos župana Borisa Popoviča do Ankarančanov ter na dejstvo, da je župan v več sodnih postopkih.

... tako kot tudi v Novem mestu!
Demonstracije na novomeškem Glavnem trgu, kjer se je zbralo okoli 300 ljudi, so minile mirno. Na trg je prišla tudi skupina pobudnikov peticije za ljudsko nezaupnico in jo prebrala.

Pobudniki peticije so zahtevali vpeljavo instrumenta ljudske nezaupnice, s katerim bi omogočili odpoklic poslanca državnega zbora oziroma župana - če bi bila ljudska nezaupnica uspešna, bi bil politični funkcionar, proti kateremu je bila sprožena, nemudoma odpoklican s svojega položaja.

Povsem mirno tudi v Novi Gorici ...
Na Bevkovem trgu v Novi Gorici se je okoli 400 protestnikov zbralo na mirnem protestu pod geslom Gorica, stopimo skupaj - Gorica protestira. Protest ni bil uperjen proti županu Mateju Arčonu ali občinski politiki, pač pa proti državi.

"Gotow je!"
V Ajdovščini je kljub burji in mrazu protestiralo okrog 200 protestnikov. Pod geslom "Gotow je!" so se zbrali na osrednjem trgu. Zahtevali so odstop vseh politikov, ki so bili na politični sceni zadnjih dvajset let, če ne drugače, pa z revolucijo. Protestniki so vzklikali "lopovi" in "Wajdušna".

Med protestniki je bilo veliko mladih, ki so dejali, da protestirajo, ker zaman iščejo zaposlitev. Izrazili so bojazen, da so tako daleč, da se njihovega glasu ne bo slišalo. Protestniki so pozivali k revoluciji. Kot so dejali, ne more 99 odstotkov ljudi delati za 1 odstotek ljudi. Protest je potekal mirno, policija ga je opazovala od daleč.

Začelo se je s Kanglerjem
Protestni val se je začel prejšnji teden v Mariboru z zahtevami po odstopu župana Franca Kanglerja. V ponedeljek pa so se na "2. mariborski vstaji" protesti spremenili v izgrede. Nasilje na protestih so obsodili politiki in tudi civilna družba. Za ponedeljek je napovedana "3. mariborska vstaja".

Protesti po slovenskih mestih