Policisti si ne želijo mariborske reprize. Foto: BoBo
Policisti si ne želijo mariborske reprize. Foto: BoBo

Vsakdo, ki se bo udeležil protesta, se mora zavedati, da je odgovoren za svoja dejanja. V množici se mora vsak posameznik zavedati, da ni del množice. Velikokrat se zgodi, da posamezniki v množici izgubijo občutek za individualnost. Posamezniki, ki bodo prišli na proteste, naj ne uživajo alkohola, naj bodo njihova dejanja mirna.

SPS

Po besedah sindikata so v preteklih dneh nekateri posamezniki izrabili proteste za nasilje, ki je bilo načrtovano vnaprej. Zato pozivajo ljudi, naj se zgledujejo po protestih v Kranju, kjer so se distancirali od tistih, "ki so prišli izrabit njihovo jezo, ki je upravičena".

Opozarjajo, da je policija kadrovsko podhranjena, po plači izenačena z uradniki, in če bodo protesti trajali dalj časa ali jih bo več hkrati, bodo ustrezno ukrepali na podlagi delovnopravne zakonodaje. Ob tem dodajajo, da dodatki za posebne obremenitve nikakor ne pomenijo, da bi kdor koli od policistov začel razmišljati drugače.
Vodstvo policije opominja na nujnost kriznega upravljanja in da policijski poklic izgublja vrednost, zaradi česar se policisti srečujejo z več stresa in z obremenitvami. Zato ljudi pozivajo k mirnim protestom. "Na tak način lahko damo močnejše sporočilo in odvrnemo pozornost od minulih dogodkov v Mariboru," pišejo v sporočilu za javnost. Za konec dodajajo, da so vsi ukrepi države v zadnjih letih privedli do stanja, ki si ga policisti ne želijo.

Policija opozarja!
"Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim razmeram. Ob tem ponovno opozarjamo, da morajo udeleženci dosledno spoštovati navodila in ukaze policistov. Te policisti izrekamo neposredno ustno, po megafonih, s pomočjo tehničnih naprav v vozilih in iz helikopterja", so sporočili z generalne policijske uprave.

"Tudi v primeru tako hudih kršitev, da bi morala policija ukazati izpraznitev prostora shoda, naj udeleženci to spoštujejo. Z umikom oz. izpraznitvijo prostora bodo policistom omogočili učinkovito izvedbo njihovih nalog, obenem pa prispevali k čim hitrejši vzpostavitvi javnega reda in miru ter odpravi vseh vrst ogrožanj," so še dodali.

"Slovenski policisti pred nehvaležno nalogo"
Tudi iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) so sporočili, da budno spremljajo aktualna dogajanja v državi ter aktualne politične in varnostne dogodke. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so slovenski policisti pred nehvaležno nalogo izvedbe službene dolžnosti v skladu z zakonom, saj so po "eni strani prav sami žrtve sistema in krčenja socialnih pravic".

Vlada je namreč na predlog notranjega ministra Vinka Gorenaka sprejela sklep o dodelitvi dodatnih 20 odstotkov sredstev za povečan obseg dela policistom, ki bodo neposredno sodelovali pri varovanju protestov. "Ne glede na to, da se navedena gesta sliši mamljiva," pa se v PSS sprašujejo, če so policisti "sezonski delavci, katere se primerno plačuje le, ko se gre za varnost politikov".

V sindikatu so zapisali, da minister in vlada pozabljajo ali pa samo nočejo vedeti, da drugi policisti zaradi izpada kadra prevzemajo vse več nalog, pa jim zaradi navodil predstojnikov omejujejo izplačevanje pošteno opravljenega nadurnega dela, pripravljenosti in drugih pravic iz delovnega razmerja. V PSS-ju so poudarili še, da so prevečkrat "nasedli lepim obljubam in bonbončkom" ob takšnih in podobnih situacijah.

Protestnike tudi v PSS-ju pozivajo, da se vzdržijo vsakršnih nasilnih dejanj in na takšen način izkažejo solidarnost tudi do policistov, ki jim tako ne bo treba ukrepati. "Tudi mi smo zgolj slabo plačani delavci," so zapisali.

Vsakdo, ki se bo udeležil protesta, se mora zavedati, da je odgovoren za svoja dejanja. V množici se mora vsak posameznik zavedati, da ni del množice. Velikokrat se zgodi, da posamezniki v množici izgubijo občutek za individualnost. Posamezniki, ki bodo prišli na proteste, naj ne uživajo alkohola, naj bodo njihova dejanja mirna.

SPS