Med protesti je bilo zažganih več vozil, tudi policijska. Foto: Reuters
Med protesti je bilo zažganih več vozil, tudi policijska. Foto: Reuters
Prvi dan zasedanja G20 zaznamovali nasilni protesti
Vrh G20 spremljajo protesti antiglobalistov
Spopadi med protestniki in policijo v Hamburgu

Protestniki so napadli policijsko postajo in zažgali več policijskih vozil, s signalno raketo pa so skušali zadeti helikopter. Zgorelo je še več drugih vozil – po podatkih nemške tiskovne agencije DPA med 25 in 30. Protestniki so s signalno raketo poskušali zadeti policijski helikopter, a so ga za las zgrešili, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Prav tako so razbili okna na mongolskem konzulatu in preluknjali gume na vozilu kanadske delegacije.

Kot je še sporočila nemška policija, je bilo danes resno poškodovanih 11 udeležencev protestov, ki so med begom pred policijo poskušali preplezati mrežno ograjo. Ta se je pod njihovo težo podrla, zaradi česar so popadali na tla s precejšne višine. V Hamburgu trenutno za varnost skrbi približno 20.000 policistov, a je hamburška policija za pomoč pri obvladovanju nasilnih izgredov zaprosila za dodatne okrepitve. Na poti v Hamburg naj bi bilo že več kot 850 dodatnih policistov iz petih nemških dežel.

Na stotine protestnikov v različnih predelih mesta je poskušalo prodreti skozi varnostne barikade okrog prizorišča srečanja skupine G20. Policija je z vodnim topom razgnala demonstrante, ki so zaprli pot, po kateri naj bi na prizorišče srečanja prispel ameriški predsednik Donald Trump, ki je moral zaradi tega na poti na prizorišče narediti ovinek. Je pa njegova žena Melania Trump ostala ujeta v hamburški rezidenci, kjer prebiva, saj je iz varnostnih razlogov ne more zapustiti.

Zaradi zaostrenih varnostnih razmer so organizatorji na drugo lokacijo prestavili t. i. damski program, v katerem sodelujejo partnerice in partnerji svetovnih voditeljev. Program, ki ga gosti mož nemške kanclerke Joachim Sauer, bi se moral začeti v centru za preučevanje podnebnih sprememb, a so organizatorji v zadnjem trenutku spremenili njegovo lokacijo in ga prestavili v Hotel Kempinski. Možje in žene svetovnih voditeljev naj bi se sicer odpeljali še na izlet z ladjico, si ogledali zgodovinsko mestno hišo in se udeležili koncerta v novi hamburški koncertni dvorani.

Protestniki so napadli tudi varnostnike v hotelu, ki ob vrhu G20 gosti nekatere državnike, tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina in avstralskega premierja Malcolma Turnbulla.

Protestom se po poročanju DPA-ja namerava pridružiti tudi newyorški župan Bill De Blasio, eden ostrejših Trumpovih kritikov v ZDA. V soboto bo tako eden glavnih govornikov na shodu.

V četrtek poškodovanih več kot 70 ljudi
Že v četrtek so potekali spopadi med protestniki in policijo. BBC poroča, da so se začeli, ko je policija napadla maskirane protestnike na shodu z naslovom "Dobrodošli v peklu", ki se ga je udeležilo 12.000 ljudi. Policija je uporabila vodni top in solzivec ter gumijevke zoper protestnike, ti pa so uporabili steklenice in kamne ter pirotehniko.

Policija je sporočila, da je bilo v izgredih poškodovanih 76 policistov. Enega so odpeljali v bolnišnico, saj je imel zaradi pirotehničnega sredstva poškodovane oči. Podatkov o številu poškodovanih protestnikov pa policija nima.

Protestniki se v Hamburgu zbirajo že vse od nedelje, zato je mesto na severu Nemčije ves čas pod strogimi ukrepi nadzora. Najbolj množičen protest je napovedan za soboto. Na njem pričakujejo 100.000 ljudi, ki naj bi jih nadziralo 20.000 policistov. Hamburška policija je medtem zaradi "številnih zločinov" zaprosila za okrepitve. Policisti, ki skrbijo za nadzor, so sicer opremljeni z oklepniki, helikopterji, čolni in vodnimi topovi.

Prvi dan zasedanja G20 zaznamovali nasilni protesti
Vrh G20 spremljajo protesti antiglobalistov
Spopadi med protestniki in policijo v Hamburgu