Ameriška volilna kampanja se je približala prvemu vrhuncu. Foto: Reuters
Ameriška volilna kampanja se je približala prvemu vrhuncu. Foto: Reuters
Mick Huckabee
Bo Mick Huckabee prepričal kakšnega pasjega ljubitelja? Foto: Reuters
Bližajoče volitve v Iowi

Prva odločitev o tem, kdo bo na predsedniških volitvah čez 11 mesecev predstavljal demokratsko in kdo republikansko stranko, bo padla v tri milijonski zvezni državi Iowa. Čeprav se v Iowi volitev udeleži le dobrih deset odstotkov volivcev, pa so prav prebivalci Iowe tisti, ki ponavadi določijo kandidata, ki ima nato največ možnosti za zmago.

V obeh strankah, tako v demokratski kot v republikanski, so kandidati tako izenačeni, da je še veliko prezgodaj, da bi določili favorita. Zato so vsi kandidati izkoristili še zadnje dni pred volitvami in močno povečali svoje predvolilne dejavnosti.

Različne poti, isti cilj
Republikanec Mike Huckabee, nekdanji guverner Arkansasa, je na hitro odpotoval v Los Angeles, saj bo v sredo zvečer nastopil v NBC-jevi oddaji Tonight Show z Jayem Lenom. "Mislim, da je v Iowi zelo veliko navdušencev Lenove pogovorne oddaje, verjetno več kot tistih, ki bodo prišli na volitve," je pojasnil svojo odločitev. Nekdanji guverner iz Massachusettsa Mitt Romney je raje ostal v Iowi in v kraju Johnston obiskoval domove svojih podpornikov.

Glavna tekmeca demokratske stranke Hillary Clinton in Barack Obama sta si privoščila dveminutni televzijski oglas med osrednjimi večernimi poročili, medtem ko je še en demokrat, John Edwards, za svojo reklamo zakupil kar celotno časopisno stran.

Izide nemogoče predvideti
Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah se na demokratski strani nadaljuje mrtvi tek Clintonove in Obame, tesno pa jima sledi Edwards. Zelo razgreto je tudi pri republikancih, najbolj "vroča" ta hip sta Huckabee in Mitt Romney.

Temnopolti senator iz Illinoisa Barack Obama je za četrtkovo zborovanje obljubil nekaj "zelo, zelo posebnega", Clintonova pa se je med zborovanjem v Amesu pošalila s krajevnimi rančarji iz Iowe, da "naj pogledajo v njena usta, če se bodo zaradi tega lažje odločili".

Iowa prva med enakimi
Državi Iowa in New Hampshire sta prvi na vrsti brez kakšnega posebnega pomena ali pravila. Nekateri sicer trdijo, da si te "časti" ne zaslužita, saj zaradi svoje majhnosti, odsotnosti velikih mest in neraznolikosti prebivalstva ne predstavljata ZDA kot celote.

Kako vsa stvar sploh poteka?
Ločiti je potrebno med volilnimi zbori in primarnimi volitvami - vsaka zvezna država se odloči za eno od teh dveh možnosti. V Iowi, v kateri je v veljavi sistem volilnih zborov, se volivci zberejo v stanovanjih, šolah in drugih javnih ustanovah in razpravljajo o ponujenih kandidatih ter njihovih stališčih do perečih tem. Nato izvolijo delegate, ki se udeležijo zborovanja v posameznem okrožju, ti delegati pa nato izvolijo delegate, ki se udeležijo zborovanja v posamezni državi. Ti nato glasujejo za podporo posameznim kanidatom obeh vodilnih strank. V drugih zveznih državah se ta sistem lahko nekoliko razlikuje.

V videoposnetkih na desni si oglejte TV-oglasa Baracka Obame in Mikea Huckabeeja.
Primarne volitve, kot jih pozna na primer New Hampshire, pa dovoljujejo vsem registriranim volivcem v neki zvezni državi, da svoj glas oodajo neposredno za svojega kandidata.

A. P.





Bližajoče volitve v Iowi