Tovorna ladja med prečkanjem Bosporske ožine. Foto: Reuters
Tovorna ladja med prečkanjem Bosporske ožine. Foto: Reuters

Ladja, ki pluje pod zastavo Hongkonga in po navedbah ukrajinskih virov prevaža približno 30.000 ton tovora, je bila v pristanišču v Odesi od 23. februarja lani, dneva pred začetkom ruske invazije v Ukrajini. Pristanišče je zapustila v sredo, ubrala pa je pot po zahodnem delu Črnega morja, s čimer se je izogibala mednarodnim vodam in večinoma plula na območju, ki je pod nadzorom Romunije in Bolgarije.

"Prvo plovilo se premika po začasnih koridorjih, vzpostavljenih za plovbo civilnih plovil v črnomorska pristanišča in iz njih," je ob izplutju ladje v sredo sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov.

Pred pristankom ladje Joseph Schulte v Carigradu se je prejšnji teden blizu tega turškega velemesta zgodil incident, ko je ruska mornarica izstrelila več opozorilnih strelov nad ladjo v turški lasti, ki je plula v ukrajinsko rečno pristanišče Izmail, in pregledala njen tovor.

Turške oblasti so v četrtek prekinile štiridnevni molk na to temo in sporočile, da so Moskvo opozorile, da se je treba izogniti nadaljnjemu zaostrovanju razmer v Črnem morju. Uradne pritožbe sicer Turčija ne bo podala, saj je ladja plula pod zastavo otoške države Palau v Tihem oceanu.

Ukrajina je prejšnji teden oznanila "humanitarni koridor" v Črnem morju, po katerem naj bi plule tovorne ladje, ujete v ukrajinskih pristaniščih po tem, ko je Rusija julija zavrnila podaljšanje sporazuma o izvozu žita po morju.

Po odstopu od podaljšanja sporazuma je Moskva sporočila, da bo ladje, ki bodo plule proti ukrajinskim pristaniščem, obravnavala kot morebitne prevoznice vojaškega tovora, na kar je Kijev odgovoril, da bo ravnal recipročno.