Gašparovič (desno) je najprej dal priložnost Robertu Ficu. Opozicijska voditeljica Iveta Radičova mora tako počakati. Foto: EPA
Gašparovič (desno) je najprej dal priložnost Robertu Ficu. Opozicijska voditeljica Iveta Radičova mora tako počakati. Foto: EPA

Ficova levosredinska stranka Smer je na sobotnih parlamentarnih volitvah prejela 34,79 odstotka glasov in prepričljivo zmagala. Slabše pa so se odrezali njeni dozdajšnji koalicijski partnerji, saj je nacionalistična Slovaška nacionalna stranka (SNS) komajda presegla petodstotni prag za vstop v parlament, Gibanje za demokratično Slovaško (HZDS) pa je ostalo celo brez poslanskega stolčka. Po drugi strani pa so tri desnosredinske stranke skupaj prejele več kot polovico glasov in bodo tako v novem parlamentu imele večino.

"Pošteno je, da Fico dobi priložnost"
Gašparovič je kljub temu izbral Fica, saj je dejal, da je na Slovaškem tradicija, da stranka z največ glasovi prva dobi priložnost za oblikovanje nove vlade. Dodal je, da ne bi bilo pošteno, če predsednik največje stranke ne bi dobil niti priložnosti za oblikovanje vladajoče koalicije, hkrati pa ne bi bilo prav niti, če predsednik najmočnejše stranke ne bi želel sprejeti mandata.

Pred Ficom pa je težka naloga, saj omenjene tri opozicijske stranke zavračajo sodelovanje z njim in so zato že napovedale pogovore o sestavi desnosredinske vlade. A Fico po objavi izidov ni želel priznati poraza in je vztrajal, da mora mandat pripasti njemu. Gašparovič je že v nedeljo nakazal, da se strinja s Ficom, saj naj bi bilo to "moralno".

Več strank v vladi je "element nestabilnosti"
Fico je po Gašparovičevi odločitvi danes obljubil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da oblikuje močno in stabilno vlado, ki bi lahko bila sestavljena tudi le iz dveh koalicijskih strank. "Želim, da obstaja alternativa ideji o oblikovanju vlade, sestavljene iz praktično šestih strank," je dejal Fico in pri tem imel v mislih morebitno desnosredinsko koalicijo, ki bi jo sicer sestavljale štiri stranke, a v imenu dveh bodo v parlamentu sedeli predstavniki še dveh drugih političnih skupin, s katerima sta se stranki povezali pred volitvami. Po Ficovem mnenju bi bil lahko to za prihodnost Slovaške "velik element nestabilnosti".

Fico namerava na pogovore povabiti predstavnike vseh parlamentarnih strank, saj ne želi vnaprej izključiti sodelovanja z nobeno. Če pa mu ne bo uspelo oblikovati močne vlade, je obljubil, da se bo takoj umaknil in dal prostor drugim.