Špansko medicinsko sestro so nemudoma izolirali. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Špansko medicinsko sestro so nemudoma izolirali. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Okužbo je potrdila tudi španska ministrica za zdravje Ana Mato, ki je sporočila, da so iz preventivnih ukrepov nemudoma izolirali še 30 zdravstvenih delavcev.

Sestra je bila del ekipe, ki je oskrbovala duhovnika Manuela Garcio Vieja v bolnišnici Carlos III. v Madridu. Duhovnik se je z ebolo okužil v Sierri Leone, umrl pa je 25. septembra.

Do zdaj je v državah na zahodu Afrike umrlo okoli 3.400 ljudi.

Medicinska sestra je kazala znake okužbe v ponedeljek, ko je imela zjutraj povišano telesno temperaturo. Ko so opravili hiter test za odkrivanje okužbe z ebolo, se je ta izkazal za pozitivnega. Za zdaj zdravila ali cepiva za ebolo še ni, čeprav že potekajo testi s poskusnimi zdravili. Ta bodo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v obtoku šele prihodnje leto.

Do takrat lahko okuženim le lajšajo simptome, kot sta zbijanje visoke temperature in dehidracija. Okužene morajo nemudoma izolirati, kar je za zdaj edina varovalka pred nadaljnjim širjenjem virusne hemoragične mrzlice.

Po vsem svetu je z virusom okuženih okoli 7.500 ljudi. Najhuje je v Gvineji, Sierri Leone, Liberiji.

90-odstotna smrtnost
Kot je znano, se virus ne prenaša po zraku, temveč se posameznik z njim okuži, če pride v stik s telesno tekočino okuženega (znoj, kri). Simptomi okužbe so visoka temperatura, krvavitve in poškodbe osrednjega živčevja. Pri okuženem se največkrat pojavi krvavitev v prebavnem traktu, ki v 90 odstotkih vodi v smrt.

Naravni prenašalci virusa so sadjejedi netopirji iz družine letečih psov (Pteropodidae), zato so v Gvineji prepovedali uživanje njihovega mesa in tudi mesa podgan in opic, ki so kulinarična specialiteta lokalnega prebivalstva. "Virus se s kuhanjem ali dimljenjem mesa pri visoki temperaturi uniči, težava je v pripravi mesa. Z virusom je okuženo meso živali," opozarja vodja Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri ZN-u Juan Lubroth.