Zaradi ebole je v Sierri Leone do zdaj umrlo 600 ljudi. Foto: EPA
Zaradi ebole je v Sierri Leone do zdaj umrlo 600 ljudi. Foto: EPA
Oblasti najbolj prizadetih držav se bojijo najhujšega. Foto: EPA

Na srečanju Združenih narodov o tej zdravstveni krizi je pozval k večji mednarodni pomoči, za kar so zaprosili tudi predsedniki Gvineje, Liberije in Sierre Leone, ki jih je ebola najbolj prizadela.

"Ne ukrepamo dovolj hitro. Ne naredimo dovolj. Trenutno imajo vsi najboljše namene, a ne vlagajo dovolj sredstev za zajezitev epidemije," meni Obama.

K današnjemu srečanju voditeljev držav je pozval generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, da bi okrepili mednarodni odziv na najhujšo epidemijo ebole, ki je do zdaj zahtevala skoraj 3.000 življenj. "Svet lahko in mora ustaviti ebolo. Danes je čas, da se mednarodna skupnost izkaže," je v uvodnem nagovoru poudaril Ban.

Prošnje za večjo pomoč
Predsedniki Gvineje, Liberije in Sierre Leone, ki jih je ebola najbolj prizadela, Alpha Conde, Ellen Johnson-Sirleaf in Ernest Bai Koroma, so svetovne voditelje v New Yorku prosili za večjo pomoč pri boju proti temu smrtonosnemu virusu. Johnson-Sirleafova je zatrdila, da je njena država pred popolnim gospodarskim propadom in zlomom infrastrukture. "V najhujšem primeru bo več kot 100.000 državljanov umrlo zaradi bolezni, ki je niso sprožili in niso razumeli," je dejala.

Koroma je zatrdil, da so bili "nacionalni in mednarodni odzivi nezadostni", ebolo pa označil za "bolezen, hujšo od terorizma". Sierra Leone je sicer danes sprejela drastičen ukrep, s katerim je več kot milijon prebivalcev petih okrožij postavila pod karanteno.

Zdravstveni sistemi omenjenih treh držav so zaradi ebole preobremenjeni, ZN pa so te že večkrat pozvale, naj mednarodna skupnost na zahod Afrike pošlje več zdravnikov, zdravstvenih tehnikov in opreme.

30 milijonov evrov za boj proti eboli
Evropska unija je danes sprejela odločitev, da bo prispevala dodatnih 30 milijonov evrov za boj proti eboli, s čimer se bo finančna pomoč EU-ja povečala na 180 milijonov evrov, je dejal predsednik Evropske komisije v odhodu Jose Manuel Barroso.

Dodatna sredstva bo namenila tudi Svetovna banka, ki bo donirala še 170 milijonov dolarjev. Skupno se bo njen obljubljeni vložek za boj proti eboli povečal na 400 milijonov dolarjev. Francija obljublja 70 milijonov evrov finančne pomoči, je sporočil francoski zunanji minister Laurent Fabius. "To ni epidemija, to je katastrofa," je ob tem dejal minister.