V Siriji naj bi se borilo približno 400 francoskih državljanov, 180 se jih je od tam že vrnilo v Francijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Siriji naj bi se borilo približno 400 francoskih državljanov, 180 se jih je od tam že vrnilo v Francijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Poleg tega je država za boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) v Iraku prvič uporabila tudi svojo letalonosilko, s katero se bo čas, v katerem letala priletijo do položajev IS-ja, prepolovil. V zračni ofenzivi v operaciji proti IS-ju pod vodstvom ZDA letala vzletajo iz oporišč v Združenih arabskih emiratih in Jordaniji. Francija v operaciji proti IS-u uporablja devet letal rafale in šest letal mirage.


Učinek bumeranga

Sicer pa se po zaslugi strožjih evropskih zakonov, ki preprečujejo potovanja t. i. tujim borcem v Sirijo in Irak, števil teh zmanjšuje. Do podatka se je neposredno iz pogovorov z džihadisti v Iraku in Siriji dokopala agencija Reuters. "Zdaj večina (tujih) borcev prihaja iz azijskih držav, kot sta Tadžikistan in Uzbekistan. To so trdi borci," je v pogovoru prek spleta dejal pripadnik IS-ja, ki se bori tako v Siriji kot v Iraku.

Nekateri džihadisti so ocenili, da se utegnejo strožja pravila evropskim državam vrniti kot bumerang. Džihadiste, ki želijo oditi na Bližnji vzhod in jim to preprečijo, naj bi namreč to še dodatno spodbudilo k izvedbi posamičnih napadov na domačih tleh.

Francija zasegle potne liste
Med državami, ki so zaradi nevarnosti t. i. tujih borcev občutno zaostrile zakonodajo, je bila lani tudi Francija, ki je danes prvič zasegla potne liste šestim osebam, ki so se nameravale pridružiti džihadistom. Potne liste so jim zasegli za dobo šestih mesecev. V Siriji naj bi se borilo približno 400 francoskih državljanov, 180 se jih je od tam že vrnilo v Francijo, 200 jih želi odpotovati v Sirijo in še 200 jih je nekje v Evropi na poti tja.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je potrdil, da bodo prepoved potovanja v Sirijo in Irak v prihajajočih dneh pripravili še za 40 ljudi.