Foto:
Foto:

Po besedah Hodorkovskega je gonja proti njemu poskus zvaliti krivdo na nekoga drugega. Proces je politično motiviran, je na sodišču v Moskvi izjavil soobtoženi Platon Lebedev.

Glavna delničarja ruskega naftnega podjetja Jukos, ki ju oblasti obtožujejo utaje davkov in finančnih prevar, sta se prvič zagovarjala na sodišču.

Hodorkovski je zagovarjal prevzem podjetij po razpadu Sovjetske zveze, saj jih je nato spremenil v uspešne gospodarske družbe. Nekdanji šef Jukosa je dejal, da so njegova podjetja za razliko od drugih delavcem zagotavljala plače in socialno podporo.

Hodorkovski zanika krivdo
Oblasti Hodorkovskega obtožujejo tudi vodenja kriminalne združbe, sam pa se je v četrtek izrekel za nedolžnega po vseh točkah obtožnice. Za nedolžnega se je izrekel tudi soobtoženi Platon Lebedev, ki je skupaj s Hodorkovskim eden izmed glavnih delničarjev ruskega naftnega podjetja Jukos.

Če ju bo sodišče spoznalo za kriva, obema obtoženima grozi do deset let zapora. Hodorkovski, ki ga imajo mnogi za najbogatejšega Rusa, vseskozi zanika, da bi kršil zakon. zapora. Jukosu, nekdaj največjemu ruskemu proizvajalcu nafte, zaradi velikega dolga državi grozi bankrot.