Carles Puigdemont pravi, da se boj za neodvisno Katalonijo nadaljuje. Sporočila o
Carles Puigdemont pravi, da se boj za neodvisno Katalonijo nadaljuje. Sporočila o "predaji" so bila napisana v trenutku šibkosti. Foto: EPA
Carles Puigdemont
Puigdemont, predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent in skupina katalonskih ministrov med posvetovanji v Bruslju. Foto: EPA

Puigdemont, ki se je oktobra pred grožnjo aretacije umaknil v Belgijo, je tako v sporočilih Cominu, ki jih je ujel snemalec španske televizije Telecinco, med drugim zapisal, da je "zgodba o neodvisnosti končana in da je Madrid zmagal".

"Spremljamo zadnje dni republike Katalonije. Načrt Moncloe (rezidenca španskega premierja v Madridu, op. a.) je zmagal. Žrtvovani smo bili s strani naših, vsaj jaz," je po poročanju BBC-ja zapisal Puigdemont. Odstavljeni predsednik Katalonije je iz Bruslja potrdil vsebino sporočil, a hkrati obsodil televizijo Telecinco, da je vdrla v njegovo zasebnost.

Puigdemont: Sporočila napisana v trenutku šibkosti. Boj se nadaljuje.
Dodal je, da je bil to trenutek šibkosti, in vztrajal, da bodo nadaljevali idejo neodvisne Katalonije. "Sem človek in občasno dvomim," je tvitnil Puigdemont. Nadaljeval je, da je še vedno predsednik in da ne bo odstopil "iz spoštovanja, hvaležnosti in zaveze do državljanov in države".

Sporočila Puigdemonta so sledila izjavam govorca partnerske stranke v boju za neodvisnost Katalonije, levosredinske ERC, ki je dejal, da bo morda "Puigdemont žrtvovan". "Zelo so me prizadele vse laži in natolcevanja, ki sem jih prejel v našem skupnem boju," je bil prizadet Puigdemont.

Puigdemont želi imuniteto
V Barceloni bi morala v torek potekati seja regionalnega parlamenta, na kateri bi predvidoma opravili volitve Puigdemonta za ponovnega predsednika regionalne vlade, vendar je sejo predsednik parlamenta Roger Torrent preložil za nedoločen čas, dokler Puigdemontu ne bodo zagotovili imunitete. Puigdemont je v ponedeljek Torrenta zaprosil za poslansko imuniteto, ki naj bi mu pripadala kot izvoljenemu predstavniku ljudstva, s tem pa naj bi se izognil aretaciji, ki mu grozi ob morebitni vrnitvi v Španijo. Španske oblasti namreč Puigdemontu očitajo upor in zlorabo položaja, za kar mu grozi do 30 let zapora.

Vladal bi iz Bruslja
Puigdemont ostaja edini kandidat za predsednika Katalonije, a nad njegovo morebitno izvolitvijo visi zadnja razsodba španskega ustavnega sodišča. To je namreč odločilo, da mora biti odstavljeni predsednik fizično navzoč, da ga lahko izvolijo. Puigdemont medtem vztraja, da lahko vlada Kataloniji iz Belgije. Vlada v Madridu je napovedala, da bo v tem primeru ukrepala in podaljšala odvzem avtonomije Kataloniji.

Še dva meseca za izvolitev novega predsednika
Stranke v Kataloniji imajo sicer na voljo še dva meseca, da izberejo novega voditelja pokrajine. Če jim to ne bo uspelo, bodo morali razpisati nove regionalne volitve. Kandidaturo Puigdemonta podpirata največji katalonski parlamentarni stranki, ki se zavzemata za neodvisnost, Puigdemontova desnosredinska stranka PDeCAT in leva ERC, ki imata skupaj 66 od 135 sedežev. Večino (70) za "neodvisno Katalonijo" pa s štirimi sedeži zagotavlja leva stranka CUP.