Carles Puigdemont je iz Belgije že obiskal Dansko, naslednja postaja pa naj bi bila Slovenija. Foto: EPA
Carles Puigdemont je iz Belgije že obiskal Dansko, naslednja postaja pa naj bi bila Slovenija. Foto: EPA
Karl Erjavec
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je dejal, da Puigdemont lahko obišče Slovenijo, a da ga on ne bo sprejel. Foto: EPA
Bo prišel Puigdemont v Slovenijo?

Kot dodajajo, naj bi v Slovenijo prišel iz več razlogov. Eden izmed teh je, da ima v Sloveniji zaveznike, predvsem v stranki SD. Izpostavili so evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki je že javno podprla Puigdemonta in kritizirala Evropsko unijo, ker katalonskih separatistov ne podpre. Hkrati so zapisali, da neodvisnost Katalonije podpira tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Tanja Fajon je medtem že zanikala, da bi ona ali SD imela kaj z obiskom.

"Evropski poslanec PDeCAT (desnosredinska stranka, ki jo vodi Puigdemont, op. a.) Ramon Tremosa je glede tez o pravici do samoodločbe v državah članicah EU-ja vedno sodeloval z nekdanjimi slovenskimi komunisti, ki se zdaj imenujejo socialni demokrati," so zapisali. Nekdanji katalonski zunanji minister Raül Romeva je marca lani obiskal Slovenijo, kjer pa ni dobil podpore Slovenije, ki še ni priznala neodvisnosti Katalonije, čeprav je, kot piše časopis, v vladi tudi stranka SD.

Po pisanju El Confidenciala Puigdemont predvideva, da mu v Sloveniji tako kot na Danskem ne grozi aretacija in da je Slovenija država, kjer si bo lahko še naprej gradil podobo mednarodnega voditelja in nadaljeval internacionalizacijo katalonskega vprašanja. El Confidecial je hkrati zapisal, da je bila Slovenija prva država, ki se je odcepila od Jugoslavije leta 1991, da je imela ob tem tiho podporo Nemčije in da je vojna za neodvisnost trajala deset dni. Dodali so, da je 13 let pozneje Slovenija postala članica EU-ja, leta 2007 pa je vstopila v evrsko območje.

Erjavec Puigdemonta ne bi sprejel
Glede morebitnega obiska Puigdemonta se je oglasil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Dejal je, da ga v primeru prihoda ne bosta sprejela niti on niti kakšna druga uradna institucija v Sloveniji.

"Glede na to, da ni nobenega evropskega pripornega naloga zoper njega, mislim, da lahko mirno pride v Slovenijo in obišče svoje prijatelje," je na novinarski konferenci še pojasnil Erjavec. Kot je dodal, na zunanjem ministrstvu obisk, za katerega so izvedeli iz El Confidenciala, razumejo kot zasebnega.

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi Španija ob obisku Puigdemonta v Sloveniji reaktivirala priporni nalog zanj, je Erjavec odgovoril, da je to "znanstvenofantastično" in "fiktivno vprašanje", a če bi do tega prišlo, bi bila ta zadeva v pristojnosti ministrstva za pravosodje.

Edini kandidat za vodenje nove katalonske vlade
Puigdemont je od oktobra v Belgiji, kamor je pobegnil po razglasitvi neodvisnosti Katalonije, ker ga zaradi razglasitve in izvedbe referenduma o neodvisnosti pokrajine španske oblasti obtožujejo upora in zlorabe javnih pooblastil, v Španiji pa mu zato grozi aretacija. Preti mu 30 let zapora. Hkrati je edini kandidat za vodenje nove vlade, a je ustavno sodišče v Madridu na pobudo španske vlade presodilo, da funkcije ne more opravljati iz tujine oziroma mora biti v katalonskem parlamentu, da priseže kot predsednik vlade.

V parlamentu imajo tudi po decembrskih predčasnih volitvah, ki jih je razpisala španska vlada, večino zagovorniki neodvisnosti. Vlada v Madridu je po razglasitvi neodvisnosti sicer začasno odpravila avtonomijo pokrajine in prevzela njeno vodenje.

Bo prišel Puigdemont v Slovenijo?