Olimpijske igre v Sočiju se začnejo 7. februarja. Foto: EPA
Olimpijske igre v Sočiju se začnejo 7. februarja. Foto: EPA
Putin z olimpijskimi prostovoljci. Foto: EPA

Rusija je junija sprejela sporni zakon, ki prepoveduje "propagando netradicionalnih spolnih odnosov med mladoletniki" in ki ga je Zahod ostro obsodil.
"Netradicionalni spolni odnosi v Rusiji niso prepovedani,"
je dejal Putin tri tedne pred začetkom iger v nagovoru prostovoljcem. "Je pa prepovedana propaganda homoseksualnosti in pedofilije med mladoletniki."

Putin zagotavlja, da Rusija ne prepoveduje ali kaznuje istospolnih odnosov in da ne mislijo nikogar zaradi tovrstnih odnosov "odvleči z ulice". "V Rusiji se lahko počutite sproščeno in mirno, samo otroke pustite na miru," je opozoril. Po junija sprejetem zakonu Rusom, ki mladoletnikom "propagirajo" gejevske nazore, grozi kazen do 4.800 evrov, tujcem pa celo zapor ali deportacija.

Eden izmed prostovoljcev je Putina danes vprašal, ali morda tudi uradna oblačila ruskih olimpijcev s svojim mavričnim vzorcem ne kršijo prepovedi gejevske propagande, a mu je predsednik odgovoril, da jih ni oblikoval on.

Obamov protest
Mednarodna skupnost je nad zakonom zgrožena, ruske oblasti pa so v poskusu sprave politične proteste v Sočiju med OI dovolile, a bodo protestniki imeli za to določeno mesto, ki bo pod strogim nadzorom.

Predsednik ZDA Barack Obama, ki je s Kremljem v ne najboljših odnosih, je že napovedal, da se OI v znak protesta ne misli udeležiti, pošilja pa v Soči kot ameriška zastopnika dva odkrito istospolno usmerjena športnika - teniško legendo Billie Jean King in hokejsko zvezdnico Caitlin Cahow.

Putin vse poskuse Zahoda, da bi "očrnil OI" in vnesel dvom o varnosti, obsoja, tri tedne po smrtonosnih samomorilskih napadih v Volgogradu pa je za BBC povedal, da bi se morala mednarodna skupnost povezati in združiti v boju proti terorizmu.
Ob tem je zanikal, da je cilj olimpijskih iger v Sočiju krepitev njegovega lastnega prestiža, temveč vidi igre kot priložnost za dvig ruske morale po težkih letih po razpadu Sovjetske zveze leta 1991.