Nespretni Putinovi komentarji in primerjave so še prilile olja na ogenj protestniškega gneva. Foto: Reuters
Nespretni Putinovi komentarji in primerjave so še prilile olja na ogenj protestniškega gneva. Foto: Reuters
Putin zavrača zahteve opozicije

Eden od vodij opozicije Aleksej Navalni je v odgovor že napovedal oblikovanje nove stranke, katere kandidat bo na predsedniških volitvah marca 2012 verjetno nastopil kot Putinov tekmec.

"Pripravljen sem delovati za poštene volitve. Pripravljen sem se boriti za vodilna mesta, tudi za predsedniški položaj," je za ruski radio Eho Moskve dejal Navalni. Razvpiti ruski blogar sicer velja za enega glavnih kritikov Putinove stranke Enotna Rusija, zmagovalke decembrskih parlamentarnih volitev, zaradi svoje vloge v množičnih protestih po volitvah pa je bil 15 dni v zaporu. Po napovedih Navalnega bo prvi cilj nove stranke mobilizirati najmanj milijon ljudi za nov krog protivladnih demonstracij, ki bi potekal februarja.

"Parlament deluje, predsednik izvoljen"
"Nimajo enotnega programa, jasne poti za dosego svojih ciljev – ki tudi niso jasni – ali ljudi, ki bi dosegli kaj konkretnega," je bil v izjavi za državno televizijo oster Putin. "Volitve so končane. Parlament je začel delovati, predsednik je že izvoljen. Duma deluje ... ne moremo govoriti o reviziji ali ponovitvi," je Putin odgovoril glede volitev in dodal, da je edina možna pot pritožba na pristojnem sodišču.

Surkov novi vladni podpredsednik
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je medtem imenoval Vladislava Surkova za namestnika predsednika vlade, pristojnega za področje inovacij in gospodarske modernizacije v Rusiji. 47-letni Surkov, ki velja za človeka blizu premieru Vladimirju Putinu, je bil doslej prvi namestnik vodje urada predsednika in eden najvplivnejših mož v Kremlju.

Putin zavrača zahteve opozicije