30-letni Američan naj bi iskal varen prehod v Ekvador, kjer je zaprosil za politični azil. Foto: EPA
30-letni Američan naj bi iskal varen prehod v Ekvador, kjer je zaprosil za politični azil. Foto: EPA
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zatrdil, da Edward Snowden ni prestopil ruske meje. Foto: EPA
Letalo
Ko je letalo, na katerem naj bi bil Edward Snowden, pristalo na letališču v Havani, so številni razočarano ugotovili, da ubežnika ni na njem. Foto: EPA

Putin je na novinarski konferenci med obiskom na Finskem poudaril, da Snowden v Rusiji ni zagrešil nobenega zločina. Zatrdil je, da ruske varnostne službe nikoli niso sodelovale z njim in tudi zdaj ne.

Izrazil je upanje, da primer ne bo vplival na odnose z ZDA, ki zahtevajo njegovo izročitev. Namignil je, da Moskva tega ne bo storila. Ruski predsednik je še dejal, da lahko Snowden svobodno odpotuje in bi se moral za ta korak odločiti čim prej.

Predtem se je ruski zunanji minister Sergej Lavrov ostro odzval na ponedeljkove obtožbe ZDA, ki so v Moskvo in Hongkong pošiljale depeše o njegovi izročitvi ter Rusijo in Kitajsko obtožile, da kršita ameriško zakonodajo.

Neutemeljene obtožbe
"Poskus obtožbe, da je Rusija kršila ameriško zakonodajo in da je del neke zarote, je neutemeljen in nesprejemljiv," je dejal Lavrov. Ob tem je dodal, da Snowden ni nikoli prestopil ruske meje in da Rusija z njim "nima nič”.

"Z gospodom Snowdnom nismo povezani, kot tudi ne z njegovim odnosom z ZDA ali z njegovimi potovanji po svetu," je zatrdil ruski zunanji minister, ki sam ni ne potrdil ne zanikal, ali je Snowden v nedeljo res pristal na letališču Šeremetjevo v Moskvi, potem ko je zapustil Hongkong.

Snowden je po prihodu na letališče Šeremetjevo verjetno ostal na delu, kjer potniki čakajo na prihode in odhode letov in ki ni del carinskega nadzora.
Odzvala se je tudi Kitajska
ZDA so pred tem Moskvo pozvale, naj uporabi vsa sredstva, da pomaga pri izročitvi Snowdna ZDA, državni sekretar John Kerry pa je izrazil razočaranje nad vlogo Rusije pri njegovem begu. Moskvo je obenem posvaril, da bi se lahko posledično poslabšali odnosi z Washingtonom.

Na ameriške očitke o pomoči Snowdnu se je odzvala tudi Kitajska, ki je trditve, da je omogočila odhod Snowdna iz Hongkonga, prav tako označila za neutemeljene.
"Nerazumno je, da ZDA dvomijo o obravnavi primera, ki je bila skladna z zakonodajo. Poleg tega so obtožbe proti kitajski osrednji vladi neutemeljene," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hva Čunjing.

Prošnja za azil v Ekvadorju
Snowdna, ki je 20. maja s Havajev pobegnil v Hongkong in od tam v Moskvo, v ponedeljek ni bilo na poletu za Kubo. Od tam naj bi ga pot sicer vodila v Caracas in nato v Ekvador, kjer je že zaprosil za politični azil. To je potrdil tudi ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki mu je Ekvador podelil politični azil in se je že pred več kot letom dni zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, saj mu grozi izročitev Švedski, je sporočil, da je Snowden zdrav in na varnem, potem ko je prišel v Moskvo, a kaj več ni povedal. Skupaj s predstavnico WikiLeaksa Sarah Harrison sta v stiku s pravnimi zastopniki.

ZDA je proti nekdanjemu pogodbenemu sodelavcu ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA), ki je razkril sporne ameriške programe za nadzor nad telefonskimi klici in uporabniki spleta, že spisala obtožnico v treh točkah. Ta ga obtožuje nepooblaščenega posredovanja informacij o nacionalni obrambi, namernega posredovanja zaupnih obveščevalnih informacij in kraje vladne lastnine. Vsaka izmed treh točk prinaša s seboj do deset let zaporne kazni.

Snowden še vedno na letališču
Snowden še vedno na letališču