Snowden naj bi zaprosil za politični azil na Islandiji. Foto: EPA
Snowden naj bi zaprosil za politični azil na Islandiji. Foto: EPA
Hongkong
V Hongkongu so potekali shodi v podporo Snowdnu. Foto: EPA
“Vohun” Snowden uradno obtožen v ZDA

Obtožnico proti Snowdnu, ki je razkril informacije o programu nadzora telefonskih komunikacij Američanov in spremljanja spletne komunikacije v tujini, so vložili že 14. junija, manj kot teden dni po razkritju tajnega ameriškega programa Prizma v medijih.

29-letni Snowden je obtožen kraje vladne lastnine, nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi in namerne objave zaupnih obveščevalnih informacij. Dve izmed treh točk sta vzeti iz zakona o izdaji države, po vsaki točki pa Snowdnu grozi s po desetimi leti zapora.

Snowden se je zatekel v Hongkong, potekale pa naj bi priprave za njegovo selitev na Islandijo, ki z ZDA nima sporazuma o izročitvah. Po poročanju ameriških medijev je islandski poslovnež povedal, da je vse pripravljeno za njegovo selitev na Islandijo, čeprav tamkajšnja vlada zanika, da bi prejela prošnjo za azil.

Olafur Vignir Sigurvinsson je povedal, da bodo Snowdna na Islandijo prepeljali z zasebnim letalom, projekt pa je financiran z zasebnimi donacijami ljudi, ki jih skrbijo vladni posegi v zasebnost in državljanske pravice.

Obama si je vzel čas sestanek
Ameriški predsednik Barack Obama se je medtem v petek prvič do zdaj na kratko sestal z leta 2004 ustanovljenim nadzornim odborom za zasebnost in državljanske pravice. Podrobnosti o pogovoru niso znane, z izjemo tega, da so govorili o Snowdnovih informacijah.

Omenjeni odbor je neodvisna vladna agencija, ki ima nalogo, da analizira in pregleda postopke vlade v vojni proti terorizmu z vidika kršitev državljanskih pravic. Obama je zaradi objav izrazil željo, da bi sprožili razpravo o razmerju med varnostjo in državljanskimi pravicami.

Mediji v Hongkongu so poročali, da je Snowden pod policijsko zaščito, vendar tamkajšnje oblasti tega niso želele komentirati, ampak so pojasnile le, da bo vse potekalo skladno z zakoni.

Washington Post je poročal, da so ZDA zaprosile za njegovo aretacijo na podlagi začasnega zapornega naloga. Hongkonški časopis Apple Daily, ki se sklicuje na policijske vire, pa piše, da so Snowdnu oblasti zagotovile varno hišo in zaščito.

Tudi britanske obveščevalne službe zbirajo ogromne količine podatkov o elektronski pošti, zapisih na Facebooku, zgodovini brskanja po spletu in telefonskih klicev, poroča Guardian, ki se sklicuje na podatke, ki jih je razkril Snowden. Zbrane podatke nato Britanci delijo z Američani in njihovim NSA-jem.

“Vohun” Snowden uradno obtožen v ZDA