Plutonij je del jedrskih konic na balističnih raketah, kot je Topol-M. Foto: EPA
Plutonij je del jedrskih konic na balističnih raketah, kot je Topol-M. Foto: EPA
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Lavrov je dejal, da je Rusija pripravljena obnoviti sporazum, če bodo ZDA odstranile vzroke za politično, vojaško in gospodarsko neravnovesje v svetu. Foto: EPA

Dogovor, ki je bil podpisan leta 2000, sicer predvideva, da bosta obe jedrski velesili pretvorili višek plutonija, ki bi lahko bil uporabljen v vojaške namene, kar pomeni vsaka 34 ton, v gorivo za jedrske elektrarne.

Sporazum naj bi bil ključen za jedrsko razorožitev, a kljub temu ni bil nikoli izpolnjen. Leta 2010 sta Moskva in Washington podpisala dodatni dogovor, s katerim naj bi sporazum začel veljati leta 2018. Sporazum je zdaj s Putinovo odredbo suspendiran.

Putin je svojo odločitev pojasnil z "radikalno spremembo okoliščin in pojavom grožnje strateške stabilnosti zaradi sovražnih potez Washingtona proti Rusiji in neizpolnjevanja obveznosti". Kot je dejal, je morala Rusija sprejeti "nujne ukrepe, da zagotovi varnost Ruske federacije".

Signal Washingtonu
Rusija je sporočila, da je suspendiranje sporazuma signal Washingtonu, da poskus pogovora z Rusijo s pozicije moči in jezikom sankcij in ultimatov ne bo deloval. Kot je po poročanju Reutersa dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, gre za "izsiljen" ukrep.

Lavrov je še dejal, da je Rusija pripravljena obnoviti sporazum, če bodo ZDA odstranile vzroke za politično, vojaško in gospodarsko neravnovesje v svetu.

Putin: ZDA naj zmanjšajo navzočnost v novih članicah Nata
Putin je v ponedeljek vložil predlog zakona, ki postavlja niz pogojev za ponovno izvajanje sporazuma. Med drugim od ZDA zahteva zmanjšanje ameriške vojaške infrastrukture in enot v državah, ki so se priključile zvezi Nato po 1. septembru 2000. Predlog zakona pa zahteva tudi umik vseh ameriških sankcij proti Rusiji in odškodnino za škodo, ki so jo povzročile.

ZDA so namreč, skupaj z EU-jem, sprejele več sankcij proti Rusiji zaradi njene priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 in podpore separatistom na vzhodu Ukrajine.

Ob tem se Rusija ni odpovedala svoji odgovornosti za jedrsko razoroževanje, je še dejal ruski zunanji minister. Že aprila je Putin sicer dejal, da ZDA ne izpolnjujejo svojih zavez za uničenje plutonija. Namesto tega po njegovih besedah ameriška metoda obdelave plutonija omogoča, da se ta nato spet uporabi za jedrsko orožje. Rusija trenutno modernizira sicer svoj jedrski arzenal.