Vladimir Putin ne vidi možnosti za popravo močno načetih odnosov s Turčijo, ki je na sirsko-turški meji sestrelila rusko vojaško letalo, pri čemer predvsem ne zaupa turškemu državnemu vodstvu z Erdoganom na čelu. Foto: Reuters
Vladimir Putin ne vidi možnosti za popravo močno načetih odnosov s Turčijo, ki je na sirsko-turški meji sestrelila rusko vojaško letalo, pri čemer predvsem ne zaupa turškemu državnemu vodstvu z Erdoganom na čelu. Foto: Reuters

Če je nekdo v turškem vodstvu želel polizati Američanom določeno mesto, ne vem, ali so to Američani res potrebovali.

John Kerry in Sergej Lavrov
Kerryjev sirski predlog, ki ga je predstavil Sergeju Lavrovu in Putinu, je sprejemljiv za Rusijo, ki je predlagala le nekaj popravkov. Tako naj bi resolucija, katera vsebina še ni podrobno predstavljena, tudi prestala petkovo glasovanje v Varnostnem svetu Združenih narodov. Foto: Reuters

Nikoli nismo dejali, da niso v Ukrajini ljudje, ki izvajajo določene naloge, vključno z vojaškimi sferami. A to ne pomeni, da so v Ukrajini redne ruske vojaške enote, pazite na razliko.

Proruski vojaki v Donbasu
Putin je še najbolj presenetil z izjavo, da so v vzhodni Ukrajini Rusi, ki izvajajo posebne naloge, tudi vojaške, s čimer je prvič javno priznal neposredno vpletenost v krizo v Donbasu. Podoben je tudi leto dni po priključitvi Krima k Rusiji Putin priznal, da so bili "zeleni možje" pripadniki ruske vojske, Foto: Reuters
Vladimir Putin
Predpraznična novinarska konferenca Vladimirja Putina postaja vse večji medijski spektakel, kjer skušajo novinarji opozoriti nase s plakati, plišastimi igračami, nenavadnimi oblačili ... vse da bi lahko zastavili vprašanje ruskemu predsedniku. Foto: Reuters
Vladimir Putin v Kremlju
Putin je prejel tudi osebno vprašanje o hčerkah, o katerih se v Rusiji ve izredno malo. "Nikoli nisem govoril o svoji družini. Ne ukvarjata se s poslom ali politiko. Nikoli nista živeli ali študirali v tujini, a govorita tri evropske jezike." Ob tem Putin ni ne zanikal ne potrdil ali je zadnje dni v Rusiji razvpita Jekaterina Tihonova res njegova hčerka. Foto: Reuters
Putin na novinarski konferenci odgovarjal novinarjem

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Kremlju gostil tradicionalno predpraznično novinarsko konferenco, ki vsako leto pritegne pozornost sveta, kjer Putinova Rusija iz leta v leto igra vse pomembnejšo vlogo.

V Moskvi se je zbralo več kot 1.300 novinarjev, ki na takšne in drugačne načine skušajo pritegniti pozornost, da bi lahko postavili predsedniku Putinu žgoča vprašanja. Tako kot lani je dobro razpoloženi ruski predsednik tri ure in 10 minut odgovarjal na novinarska vprašanja. Rekordna Putinova konference leta 2008 je trajala celo štiri ure.


O Turčiji:
"Od Turčije ne zahtevam opravičila. S trenutnim turškim vodstvom je težko doseči dogovor. Sestrelitev letala je bilo sovražno dejanje. Če bi šlo za nesrečni incident, bi poskušali pojasniti dogodek, ne pa da so se takoj pritožili Natu. Kaj so želeli doseči? Mogoče so mislili, da bomo pobegnili (iz Sirije)? A Rusija ni takšna država. Če je nekdo v turškem vodstvu želel polizati Američanom *določeno mesto*, ne vem, ali so to Američani res potrebovali."

"Brezvizumski režim s Turčijo smo odpovedali, ker lahko uporniki iz Severnega Kavkaza najdejo zatočišče v Turčiji in se nato od tam vrnejo k nam s turškimi dokumenti."

Po treh urah vprašanj in odgovorov se je Putin vrnil k Turčiji:
"Naj vas popravim: Turčija ni nasprotnica ali sovražnica Rusije. Kljub sovražnemu dejanju Rusija v Turčiji ne vidi nasprotnika."

"Glede vprašanja, kaj bo z gradnjo jedrske elektrarne Akkuyu v Turčiji ... to vprašanje bo rešeno na poslovni ravni znotraj vpletenih korporacij. Ne bomo naredili niti enega koraka, s katerim bi škodovali našim gospodarskim interesom."

O IS-ju in trgovini z nafto:
"Težava ni samo džihadizem, temveč IS-jeva nezakonita trgovina z nafto. Poti naftne trgovine so se spremenile. Zdaj kolone naftnih tankerjev potujejo iz Sirije v Irak in nato skozi iraški Kurdistan v Turčijo."

O Siriji:
"Verjamemo, da lahko samo sirsko ljudstvo odloča o tem, kdo jim bo vladal. Podpiramo pobudo Združenih držav za resolucijo v Združenih narodih, ki jo je v Moskvi predstavil zunanji minister John Kerry. V načelu se strinjamo s predlogom in tudi Bašar Al Asad bi jo lahko podprl. Vojna se bo končala s politično rešitvijo, za katero bodo morali vsi nekaj popustiti."

"Ne vem, ali potrebujemo stalno oporišče v Siriji. Pri takšnih zadevah gre za obsežno infrastrukturo, potreben je denar za naložbe. Dokazali smo, da imamo rakete in sposobnost dosega po vsem Bližnjem vzhodu."

"Vojne v Siriji nismo mi začeli, a tudi sami stroški niso previsoki. Ruske operacije v Siriji so pokrite z vojaškim proračunom. Ni boljšega načina za vadbo vojske."

"Vojaške akcije v Siriji bomo izvajali, dokler jim bo izvajala sirska vojska. Še naprej bomo zagotavljali zračno podporo sirski vojski in tudi nekaterim enotam FSA-ja, ki so se pripravljene združiti z Asadom v boju proti Islamski državi."

O Ukrajini:
"Nikoli nismo dejali, da niso v Ukrajini ljudje, ki izvajajo določene naloge, vključno z vojaškimi sferami. A to ne pomeni, da so v Ukrajini redne ruske vojaške enote, pazite na razliko. Zainteresirani smo, da se konflikt čim prej konča, a ne na škodo življenj ljudi v vzhodni Ukrajini. Zavezani smo izpolnitvi sporaza iz Minsk, po katerem pripada vzhodni Ukrajini posebni status.

"Ne načrtujemo nobenih sankcij proti Ukrajini, a Ukrajina po novem letu ne bo več uživala ugodnosti in prednostne obravnave pri trgovini z Rusijo."

O ZDA:
"Rusija je pripravljena na izboljšanje odnosov z ZDA in bo sodelovala s prihodnjim predsednikom, ne glede na to, kdo bo izvoljen. Pogovori z državnim sekretarjem Johnom Kerryjem so pokazali, da se je Washington pripravljen premakniti k reševanju zadev, ki se lahko razrešijo samo s skupnimi prizadevanji."
O Donaldu Trumpu:
"Bistra, nadarjena oseba je, o tem ni dvoma. A ni na nas, da ocenjujemo njegove pozitivne strani, to je naloga ameriških volivcev. Ampak, kot lahko vidimo, je absolutno vodilni v predsedniški tekmi."

"Pravi, da se želi premakniti na drugo raven pri odnosih z Rusijo, na tesnejšo, globljo. Le kako ne bi pozdravljali tega? Seveda to pozdravljamo. Ni pa na nas, da podajamo sodbe o Trumpovih opazkah glede ameriških zadev ali drugih potezah, namenjenih krepitvi lastne priljubljenosti."

O gospodarski krizi:
"Rusko gospodarstvo je prešlo krizo oz. vsaj njen vrh. Prihodnji proračun za leto 2016 smo preračunali ob predpostavki cene 50 dolarjev na sodček nafte. Danes je to zelo optimistična ocena, saj je cena nafte padla na 38 dolarjev za sodček, zaradi česar bomo morali popraviti nekatere stvari."

"Vlada ob upoštevanju našega izvoza pričakuje, da bo gospodarska rast v letu 2016 0,7-odstotna, v letu 2017 1,9-odstotna in 2,4-odstotna v letu 2018."

O Egiptu:
"Kakor hitro bomo vzpostavili zanesljive mehanizme za varno potovanje naših ljudi, bomo odpravili vse potovalne omejitve z Egiptom. Delamo skupaj z egiptovskimi partnerji, in to ni znak nezaupanja v njihove oblasti."

O Seppu Blatterju in Fifi:
"Sepp Blatter je zelo spoštovana osebnost. Naredil je ogromno za razvoj nogometa po svetu. In takšnim osebam bi morali podeljevati Nobelove nagrade za mir."

"Pravico do organizacije svetovnega prvenstva v nogometu 2018 smo prejeli v popolnoma poštenem tekmovanju. Glede preiskav počakajmo na rezultate, sama dejanja pravosodnega ministrstva ZDA v aferi Fifa pa so nesprejemljiva."

O umoru opozicijskega politika Nemcova:
"Poznal sem ga osebno. Izbral je način političnega boja z osebnimi napadi, a sem se na to navadil. Nikoli ne bom sprejel, da bi bil lahko ubit za kaj takega. Verjamem, da bo zločin preiskan in kaznovan."

Če je nekdo v turškem vodstvu želel polizati Američanom določeno mesto, ne vem, ali so to Američani res potrebovali.

Nikoli nismo dejali, da niso v Ukrajini ljudje, ki izvajajo določene naloge, vključno z vojaškimi sferami. A to ne pomeni, da so v Ukrajini redne ruske vojaške enote, pazite na razliko.

Putin na novinarski konferenci odgovarjal novinarjem