Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek vojski ukazal, naj odločno ukrepa proti vsem grožnjam v Siriji in naj uničijo vse, kar bi jo lahko ogrožalo. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek vojski ukazal, naj odločno ukrepa proti vsem grožnjam v Siriji in naj uničijo vse, kar bi jo lahko ogrožalo. Foto: EPA
YPG/YPJ - vojaške enote sirskih Kurdov
Vojaški uspehi sirskih Kurdov, podprti z ameriško zračno podporo, so okrepili njihovo politično težo, pri čemer se za sodelovanje z njimi odloča vse več enot FSA-ja, ki zavračajo salafistične težnje večine med sirskimi uporniki. Novo ustanovljena SDF se je tako v minulih tednih že zapletla v nekaj ostrih spopadov s Fronto Nusro (sirsko Al Kaido) in ostalimi islamisti pri kurdskem kantonu Afrin. Foto: Reuters
false
IS po oceni Rusije nadzoruje 70 odstotkov ozemlja, a po oceni in zemljevidih spremljevalcev sirske vojne, je tolikšen odstotek ozemlja, ki ni pod nadzorom Asadovega režima in tako v rokah upornikov, Kurdov in IS-a. Foto: MMC RTV SLO
Avstrija
IS naj bi imel poseben tiskalni stroj za tiskanje ponarejenih sirskih potnih listov, kar ni presenečenje, saj je ob preraščanju revolucije v državljansko vojno režim izgubil več provincialnih tiskarn za uradne dokumente. Foto: Reuters

"Ukazujem vam, da ravnate odločno, kolikor je mogoče. Katera koli tarča, ki bo ogrožala rusko skupino ali infrastrukturo na kopnem, mora biti takoj uničena," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin na srečanju ruskega ministrskega sveta za obrambo, kjer se je vojakom zahvalil za hrabrost in profesionalnost.

Rusija hkrati bombardira in podpira FSA?
Ob tem je izpostavil, da je pomembno razviti sodelovanje "z vsemi državami, ki imajo dejanski interes za uničenje teroristov". Po poročanju britanskega BBC-ja je Putin dejal, da Rusija podpira tudi Svobodno sirsko vojsko (FSA), ki se sicer bori proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, ki ima podporo Moskve, in ki so jo ruske sile v preteklosti napadale z zračnimi napadi.

Agencija Reuters dodaja, da bo Rusija pomagala omenjeni sirski opoziciji z zračnimi napadi, dobavljanjem z orožjem in strelivom, pri čemer je ruski predsednik dejal, da se več kot 5 tisoč pripadnikov FSA bori proti teroristom. Putin je med drugim ukazal posodobitev ruskega jedrskega arzenala.

Prokurdska koalicija s podporo ZDA in Rusije
Dvome o Putinovih namerah o zaščiti in vojaški podpori je javno izrazilo ameriško obrambno ministrstvo, ki na terenu še ni videlo dokazov, da bi ruska vojska pomagala različnim uporniškim brigadam, ki prisegajo na ikonografijo in slogane sirske revolucije iz let 2011 in 2012. Po drugi strani analitiki sirskega konflikta predvidevajo, da je Putin mislil predvsem na FSA enote, ki so se v zadnjih tednih povezale s silami sirskih Kurdov.

Novooblikovane Sirske demokratične sile (SDF) že vojaško podpirajo ZDA, Rusija pa je Kurdom prav tako obljubila podporo, ravno v teh dneh pa se je vojaška koalicija kurdske YPG in sirskih revolucionarjev ustanovila še politično zavezništvo poimenovano Demokratični sirski kongres, ki pa ni imel svojih zastopnikov na opozicijsko-uporniški konferenci v Rijadu.

Vpliv IS-ja se širi
Ruski minister za obrambo Sergej Šojgu je po sestanku s Putinom medtem dejal, da je vpliv Islamske države v Siriji vedno večji in da se je razširil tudi v osrednjo Azijo. Po oceni Rusije je v Siriji 60.000 teroristov, ki nadzorujejo 70 odstotkov države, pa čeprav so samo ruska letala v Siriji uničila več kot 8.000 vojaških tarč IS-ja.

Ponarejanje sirskih potnih listov
Portal RT medtem poroča, da imajo pripadniki IS-ja najmanj en poseben tiskalnik, s katerim tiskajo zelo avtentične sirske potne liste. To novico je sicer v javnosti pred dnevi prvi objavil direktor ameriškega FBI-ja James Comey. IS naj bi dobil tiskalni stroj med napadom na mesto Deir ez Zour lani poleti. "Minilo je več kot 17 mesecev, ko sta Raka in Deir ez Zour padla v roke IS-ja, zato obstaja možnost, da imajo posamezniki, ki prihajajo iz teh mest, ponarejene potne liste s praznimi stranicami in so odpotovali tudi v ZDA," je zapisano v 17-stranskem poročilu, ki ga je objavilo ameriško ministrstvo za domovinsko varnost (HIS).

FBI sicer meni, da ni razloga za preplah in da se po vsej verjetnosti borci IS-ja s ponarejenimi potnimi listi niso infiltrirali na ameriško ozemlje. Po terorističnem napadu na Pariz, v katerem je bilo ubitih 130 ljudi, so ob posmrtnih ostankih dveh napadalcev odkrili ponarejena sirska potna lista.

Nizozemski novinar Harald Doornbos je septembra letos poročal o tem, kako je kupil potni list, v katerem je bila fotografija nizozemskega premierja Marka Ruttena. Ponarejeni potni list je dobil v 40 urah, zanj pa je plačal 825 dolarjev.

Al Asad se je pripravljen pogajati z opozicijo
Sirski predsednik Bašar Al Asad je dejal, da pod nobenimi pogoji ni pripravljen zapustiti države in da se ni pripravljen pogovarjati s terorističnimi skupinami. Po kapitulaciji oboroženih uporniških skupin je sicer pripravljen začeti pogovore z nasprotniki, to je "z resnično, nacionalno in domoljubno opozicijo, ki ima korenine v Siriji in odnose s Sirci, ne pa s kako tujo državo ali režimom na svetu".

Glavne opozicijske skupine v Siriji so v četrtek na pogovorih v Riadu dosegle dogovor, da so se pripravljene pogovarjati s predstavniki sirske vlade, čeprav vztrajajo, da mora 50-letni sirski predsednik ob začetku politične tranzicije odstopiti. A ZDA so že opozorile, da je treba določene točke v dogovoru različnimi sirskimi opozicijskimi skupinami še rešiti pred nadaljevanjem mirovnih pogajanj s sirsko vlado. "Obstajajo nekatera vprašanja in po naši oceni nekaj zank, ki jih je treba razvozlati. Prepričan sem, da jih bo mogoče rešiti," je dejal ameriški zunanji minister John Kerry, ki se bo naslednji teden v Moskvi sešel z ruskim predsednikom Putinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.