Putin si je parado v Sevastopolu ogledal v družbi obrambnega ministra Sergeja Šojguja (levo) in direktorja ruske obveščevalne službe Aleksandra Bortnikova. Foto: Reuters
Putin si je parado v Sevastopolu ogledal v družbi obrambnega ministra Sergeja Šojguja (levo) in direktorja ruske obveščevalne službe Aleksandra Bortnikova. Foto: Reuters
Putin je pohvalil rusko domoljubje, dogajanja v Ukrajini pa v govoru ni omenjal. Foto: EPA
Parada v spomin na konec 2. svetovne vojne in poveličevanje ruske vojske. Foto: Reuters
Proslava v Rusiji, krvavo v Ukrajini
Putin prvič na Krimu

"Prepričan sem, da se bo leto 2014 zapisalo v anale naše države kot leto, ko so se narodi, ki živijo na tem območju, trdno odločili, da bodo živeli skupaj z Rusijo. S tem so potrdili zvestobo zgodovinski resnici in spominu naših prednikov," je dejal ruski predsednik v kratkem govoru, potem ko si je v črnomorskem pristanišču ogledal vojaško parado ob 69. obletnici konca druge svetovne vojne in 70. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola izpod nacističnega jarma. Dodal je: "Čaka nas še veliko dela, a vse težave bomo premagali, ker smo združeni, kar pomeni, da smo močnejši."

Prizorišče prireditve v Sevastopolu je preletelo 70 letal vojaške zračne flote, vključene pa so bile tudi vojaške ladje ruske črnomorske flote. Z obiskom polotoka je Putin tudi simbolno zaokrožil sicer mednarodno nepriznano pripojitev Krima.

Kijev je Putinov obisk Krima označil za "provokacijo", s katero se bo kriza še bolj zapletla, zvezi Nato pa se zdi njegova poteza "neprimerna".

"Zvesti domovini"
Predtem so dan zmage in dokončno kapitulacijo nacistične Nemčije z veliko vojaško parado proslavili tudi na Rdečem trgu v Moskvi. Na paradi je sodelovalo okoli 11.000 vojakov.

Rusija je na paradi pokazala obnovljeno vojaško moč. Sodelovalo je okoli 11.000 vojakov, 151 vojaških vozil in 69 vojaških letal. Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru med drugim pohvalil moč ruskega domoljubja, ki "premaga vse". "9. maj je bil, je in bo ostal naš najpomembnejši praznik," je na paradi poudaril Putin, ki je sicer tudi vrhovni poveljnik vojske.

"To je praznik, ko zmaga domoljubna sila, ki lahko premaga vse, ko vsi še posebej močno čutimo, kaj pomeni biti zvest domovini in kako pomembno je, da branimo njene interese," je poudaril. Množica pa je na to odgovorila z glasnim "Hura".

Vojnim veteranom je Putin obljubil, da se jih bodo vedno spominjali. "Ponosni smo na vas," je dejal. S častne tribune je parado spremljala tudi vrsta veteranov druge svetovne vojne z vojaškimi odličji. Putin je poudaril, da je železna volja sovjetskega ljudstva rešila Evropo pred suženjstvom.

O Ukrajini nič
Dogajanja v Ukrajini se Putin v govoru ni dotaknil. Kot poročajo tuji mediji, naj bi bila današnja parada namenjena predvsem prikazu obnovljene moči ruske vojske, potem ko je bila po razpadu Sovjetske zveze praktično pred propadom. Parada naj bi bila s tem tudi svarilo Zahodu v konfrontaciji glede Ukrajine.

Proslava v Rusiji, krvavo v Ukrajini
Putin prvič na Krimu