Prvo zasedanje nove ruske vlade je vodil predsednik Putin, premier Medvedjev je bil na njegovi desnici. Foto: Reuters
Prvo zasedanje nove ruske vlade je vodil predsednik Putin, premier Medvedjev je bil na njegovi desnici. Foto: Reuters

Putin, ki je tretji predsedniški mandat nastopil na začetku maja, je napovedal, da bo vlada pod vodstvom njegovega predhodnika na predsedniškem položaju Dmitrija Medvedjeva nadaljevala po poti, zastavljeni v preteklih letih.

"Delo bo težko. Razmere, v katerih je danes svetovno gospodarstvo, so negotove. Veliko je dejavnikov negotovosti," je na prvi seji nove vlade dejal Putin, ki je sedel na čelu mize, Medvedjev pa je bil na njegovi desni strani. "V teh pogojih boste morali uresničiti razvojni program Rusije," je dodal.

Putin je z imenovanjem oziroma ohranitvijo lojalistov v novi vladi še okrepil nadzor nad ruskim gospodarstvom in varnostnimi strukturami ter omejil zmožnost Medvedjeva za poskus izvajanja reformne agende. Medvedjev je namreč napovedal politiko spodbujanja rasti in privatizacijo, da bi rusko gospodarstvo postala manj odvisno od nafte.

Nova vlada, številni stari obrazi
Na položaju prvega namestnika premierja, pristojnega za finance, je Putin obdržal svojega tesnega zaveznika Igorja Šuvalova, zunanje ministrstvo pa bo še naprej vodil Sergej Lavrov.

Na položaju finančnega ministra je obdržal Antona Siluanova, za ministra za gospodarski razvoj pa je imenoval Andreja Belousova. Za obrambnega ministra je bil znova imenovan Anatolij Serdjukov, Rušida Nurgalijeva pa je na položaju notranjega ministra zamenjal vodja moskovske policije Vladimir Kolokolcev.

Zamenjal nepriljubljena ministra
Putin je zamenjal še dva izjemno nepriljubljena ministra. Tatjano Golikovo, ki je izpeljala neuspešno zdravstveno reformo, je na položaju ministrice za zdravje zamenjala njena namestnica Veronika Skvorcova. Ministra za izobraževanje Anatolija Fursenka je nasledil rektor moskovskega jeklarskega inštituta Dmitrij Livanov.

V novi vladi je na novo ustanovljen resor za razvoj ruskega Daljnega vzhoda, eden izmed namestnikov premierja pa bo pristojen spremljanje priprav na olimpijske igre v Sočiju leta 2014. V vladi sta le dve ženski, poleg ministrice za zdravje še namestnica premiera Olga Golodec, ki bo pristojna za socialne zadeve.