Putin je s prstom pokazal na ZDA. Foto: Reuters
Putin je s prstom pokazal na ZDA. Foto: Reuters
Računalnik
Virus se je razširil na več kot 200.000 računalnikov. Foto: EPA
Kibernetski napad
Virus je ustavil 22-letni Britanec z vzdevkom MalwareTech. Britanski mediji so se dokopali do njegovega pravega imena - Marcus Hutchins. Foto: EPA
Kibernetski napad
Države v pričakovanju novih napadov ostajajo čuječe. Foto: EPA
Kibernetski napad največ škode povzročil v Aziji
Posledice velikega kibernetskega napada še nejasne

Med gostovanjem v Pekingu je dodal, da virus v Rusiji ni povzročil opazne škode, čeprav je rusko varnostno podjetje Kasperski sporočilo, da je virus prizadel nekatere bolnišnice, policijo in železniški promet po državi.

V Evropi stanje stabilno
Da se je Evropa izognila novemu "kibernetskemu kaosu", saj se število okuženih računalnikov ni povečalo, razmere pa se zdijo stabilne, pa je sporočil Europol.

"Kot se zdi, so odgovorni za spletno varnost konec tedna naredili domačo nalogo in posodobili varnostno programsko opremo," je dejal predstavnik Europola Jan Op Gen Oorth, a dodal, da je še prezgodaj, da bi lahko rekli, kdo stoji za napadom. Trenutno si prizadevajo izdelati program za dekodiranje izsiljevalskega virusa, imenovanega WannaCry. Ta je blokiral delovanje računalnikov, dokler ne bi bila v virtualni valuti bitcoin izplačana odkupnina.

Med huje prizadetimi so bile zdravstvene ustanove v Veliki Britaniji, kjer so strokovnjaki vso noč odpravljali posledice napada. Potem ko so morali zaradi napada odpovedati številne naročene preglede in posege, naj bi danes delo v zdravstvenih ustanovah potekalo skoraj normalno.

Najhuje na Kitajskem
O izsiljevalskem virusu WannaCry so poročali tudi iz Azije. Virus, ki je v petek prizadel več kot 200.000 računalnikov v več kot 150 državah, tudi v Sloveniji, se širi po elektronski pošti, prizadel pa je mnoga podjetja, bolnišnice, trgovska podjetja in šole po vsem svetu.

"Večina napadov poteka po elektronski pošti, zato v nabiralnikih ljudi čaka še veliko 'min'," je zjutraj opozoril strokovnjak iz Hongkonga Michael Gazeley.

Iz Azije, kjer je delovni dan že v polnem teku, tako poročajo o novih napadih. Energetski velikan PetroChina je sporočil, da je virus prizadel plačilni sistem na nekaterih njihovih bencinskih črpalkah, a da so sistem že vzpostavili. Virus se je razširil tudi na nekatere kitajske vladne ustanove, med drugim tudi na policijo. Po poročanju tehnološkega podjetja Qihoo 360 je izsiljevalski virus prizadel skoraj 29.000 računalnikov na Kitajskem, največ preglavic so imeli v šolah. "Trenutno so razmere znova umirjene, a ostajamo zelo previdni," je dodal Gazeley.

Za zdaj še obvladljivo
Podjetja so opozorila zaposlene, naj ne klikajo na nobene priloge ali povezave, ki jih najdejo v svoji elektronski pošti, nekatere južnokorejske šole pa so učencem prepovedale kar celotni dostop do svetovnega spleta. Iz Seula so sporočili, da so v državi našli devet primerov virusa, v Avstraliji pa so bila kljub resnim svarilom prizadeta le tri podjetja.

Kibernetski strokovnjaki po svetu so dejali, da se je širjenje virusa od petka upočasnilo, kar pa bi lahko bilo le zatišje pred viharjem. Napadalci - ali njihovi posnemovalci so lahko v tem času namreč razvili novo različico virusa. O tem je govoril Gazeley, ki je izjavil, da so pri nekaterih napadih odkrili nekoliko spremenjen virus, ki se ne širi po elektronski pošti, temveč z okuženimi povezavami na napadenih spletnih straneh. "Tako je bilo prizadetih več velikih azijskih podjetij, a tega nikakor ne želijo javno izdati," je dodal.

Virus sicer izkorišča ranljivosti v Microsoftovem operacijskem sistemu Windows, ki jih je prva odkrila ameriška obveščevalna Agencija za nacionalno varnost (NSA). Microsoft je po petkovem napadu izjemoma izdal varnostne popravke tudi za nekatere starejše različice operacijskih sistemov, kot je Windows XP, za katerega ne ponujajo podpore že vse od leta 2014.

"Klic streznitve"
Iz Microsofta so sicer sporočili, da upajo, da bo petkov napad za mnoge vlade pomenil "klic streznitve". Predsednik Microsofta Brad Smith je po poročanju BBC-ja kritiziral vlade in vladne službe ter njihove načine, na katere shranjujejo informacije. "Videli smo, da so se zaradi nepravilnega shranjevanja podatkov Cie mnoge informacije pojavile na WikiLeaksu, zdaj pa je šibkost sistema, ukradena od Agencije za nacionalno varnost (NSA), prizadela uporabnike po vsem svetu. Če bi ta napad primerjali z obrambnim sistemom, bi lahko rekli, da so ameriški vojski ukradli nekaj raket tomahawk. Upam, da se bodo vlade po svetu res zbudile."

Po ocenah ameriških strokovnjakov naj bi bila skupna škoda zaradi virusa do milijarde dolarjev.

Kibernetski napad največ škode povzročil v Aziji
Posledice velikega kibernetskega napada še nejasne