Nikolić je v odsotnosti Šešlja vodil Srbsko radikalno stranko. Foto: Reuters
Nikolić je v odsotnosti Šešlja vodil Srbsko radikalno stranko. Foto: Reuters
Vojislav Šešelj
Po odhodu Šešlja v Haag je podpora stranki, ki jo je vodil Nikolić, precej narasla. Foto: EPA

Glavni odbor stranke je izključil tudi devet poslancev, s katerimi je Nikolić oblikoval poslansko skupino Naprej Srbija, občinski odbori radikalne stranke pa so izključili še dodatnih osem poslancev. Podpredsednica stranke Gordana Pop-Lazić je povedala, da so jih izključili, ker so po navodilih tujih obveščevalnih služb in tajkunov hoteli razbiti stranko. Sicer je vodstvo SRS-a v sporočilu za javnost zapisalo, da je Nikolić želel uničiti stranko in spremeniti njeno ideologijo pod izgovorom, da jo želi reformirati in posodobiti.

Nikolić je z mesta podpredsednika stranke, ki jo je vodil namesto njenega predsednika Vojislava Šešlja - ta se trenutno zaradi vojnih zločinov brani v Haagu -, odstopil že pred dobrim tednom. V ponedeljek je odstopil tudi z mesta vodje poslanske skupine in s 17 od skupno 78 poslancev stranke oblikoval svojo poslansko skupino. Vsi so bili danes izključeni iz stranke.

Še pred glasovanjem je Nikolić s svojimi privrženci odšel s sestanka vodstva stranke in napovedal ustanovitev nove, zmerne sodobne desne stranke, ki bo odprta za vključevanje v EU in sodelovanje z Rusijo in ki se bo zavzemala za ohranitev Kosova znotraj Srbije. Pričakuje tudi, da se mu bodo pridružili mnogi člani SRS-a, saj bo njegova stranka utemeljena na "normalni ideologiji" te stranke. Z aklamacijo je vodstvo tudi sprejelo pismo Šešlja, v katerem je ta presodil, da so razmere v stranki usodne ne samo za stranko, ampak tudi za Srbijo.

"Najhujši so bili tisti, ki sem jih vzgajal"
"Na seji so bile izrečene težke besede, čez noč sem postal najhujši človek na svetu. Vse je bilo zrežirano in pripravljeno," je pojasnil Nikolić. Na vprašanje, kdo je o njem izgovoril najhujše obtožbe, pa je odgovoril, da so bili to tisti, ki jih je sam vzgajal za radikalce. "To so ljudje, ki sploh ne vedo, kaj je Srbska radikalna stranka, upajo pa si trditi, da sem jaz poteptal njen program, ki sva ga naredila skupaj z Vojislavom Šešljem. Danes nisem srečen, a zdi se mi, da bom zrasel za centimeter ali dva, saj sem na sebi te dni nosil veliko breme," še dodaja Nikolić.

Zanimivo je, da na sestanku vodstva stranke ni bilo glavnega tajnika Aleksandra Vučića, zaradi česar se nadaljujejo ugibanja, ali bo tudi on zapustil stranko in se pridružil Nikoliću.

M. R.