Tomislav Nikolić je srbske radikalce vodil v odsotnosti predsednika stranke Vojislava Šešlja in je vseskozi veljal lojalnega svojemu šefu. Foto: EPA
Tomislav Nikolić je srbske radikalce vodil v odsotnosti predsednika stranke Vojislava Šešlja in je vseskozi veljal lojalnega svojemu šefu. Foto: EPA
Vojislav Šešelj
Kljub svoji odsotnosti ima glavno besedo pri radikalcih še vedno Šešelj. Foto: EPA

Poskus Nikolića, da bi radikalce s podporo sporazumu za približevanje Evropski uniji pripeljal bližje politični sredini, se je izkazal za nemogoč in na koncu je moral posredovati celo vodja stranke Vojislav Šešelj, ki mu sodijo na haaškem sodišču.

Potem ko je Nikolić prejšnji teden napovedal, da bodo poslanci radikalcev v skupščini podprli sporazum o stabilizaciji in približevanju in s tem integracijo Srbije v EU, je Šešelj v četrtek telefoniral vodstvu stranke in naročil, da se ne sme iti v nobene pakte z vlado, morebitno podporo sporazumu pa je označil za izdajo Kosova.

Predsedniški kolegij stranke, kjer je Šešljeva struja prevladala nad Nikolićevo, je sporočil, da so z obžalovanjem sprejeli odločitev Nikolića za odstop in se mu ob tem zahvalili za njegovo delo, napore in zasluge, ki jih ima za radikalno stranko. Nikolić je dejal, da bo še naprej ostal član radikalcev, če se v stranki ne bodo odločili drugače.

Podpredsednik stranke Dragan Todorović, ki je še v petek zaradi nacionalnih interesov obljubljal podporo sporazumu in zanikal govorice o razkolu, je po sestanku predsedniškega kolegija napovedal, da sporazuma ne bodo podprli.

Nikolić zamenjal Šešlja
56-letni Nikolić je bil eden od ustanoviteljev Narodne radikalne stranke, ki se je leta 1991 združila s srbskim četniškim gibanjem in se oblikovala kot srbska radikalna stranka. Od leta 2003, ko se je Šešelj predal haaškemu sodišču, je bil njegov namestnik na mestu predsednika stranke. Štirikrat je kandidiral za predsednika države in se vedno dobro odrezal, nazadnje pozimi letos, ko je zmagal v prvem krogu in nato v drugem izugbil proti Borisu Tadiću.

G. V.