Čečenski predsednik Ramzan Kadirov je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA
Čečenski predsednik Ramzan Kadirov je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA

"Moj čas se je iztekel. Vsak ima svoje omejitve. Verjamem, da je Kadirov dosegel svoj vrhunec," je dejal v sobotnem intervjuju za televizijo NTV čečenski predsednik, pri čemer se je navezoval nase. Dodal je, da ima njegova skupina dovolj močnih kandidatov.

"Družina, zasebno življenje, študij islamskih ved - v tem se vidim. Če pa se bi zgodilo, da bi moral prijeti za lopato, strelno orožje ali spakirati svoje kovčke, bom storil tudi to," je dejal. Novica naj bi tako vznemirila nekatere javne veljake, da so hoteli sklicati shod, v katerem bi ga pozvali, naj si premisli, vendar pa jih je Kadirov že prosil, naj tega ne storijo, poroča portal rt.com.

Nenadna odločitev čečenskega predsednika prihaja le nekaj dni za tem, ko je liberalni opozicijski poslanec Ilja Jašin objavil poročilo, v katerem je Kadirova označil za grožnjo ruski nacionalni varnosti. Kadirova je obtožil separatizma in snovanja paravojaške enote. Prav tako naj bi v Čečeniji vsiljeval izvajanje šeriatskega prava, kar ni v skladu z doktrino pravoslavne Rusije. Hkrati pa naj bi s svojim življenjskim slogom živel na veliki nogi.

Ramzan Kadirov je predsednik južne ruske republike Čečenije od leta 2007, ko je nasledil svojega očeta Ahmata Kadirova, prominentnega političnega in verskega voditelja, na katerega je bil leta 2004 v eksploziji na stadionu v Grozniju izveden atentat. Ramzan Kadirov, ki velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, je bil še pred nastopom predsedniške funkcije dve leti premier, saj je bil premlad.

Družina Kadirov je sklenila zavezništvo z Moskvo predvsem zaradi tega, da je nasprotovala vzpostavitvi samooklicane Republike Ičkerije, ki so jo oblikovali fundamentalistični vahabiti in razglasili celo neodvisnost od Čečenije. Ičkerije ne priznava nobena država, razen Gruzije in afganistanskih talibanov.