Novi kubanski predsednik se je odločil, da bo spremenil vladni kabinet. Foto: EPA
Novi kubanski predsednik se je odločil, da bo spremenil vladni kabinet. Foto: EPA
Raul Castro in Carlos Lage
Carlos Lage ne bo več vodja kabineta predsednika, bo pa kot eden izmed podpredsednikov vlade ohranil pomembno vlogo v kubanski politiki. Foto: EPA
Na Kubi tudi po 50 letih revolucija še živi. Foto: EPA
Fidel in Raul Castro
1. januarja letos je Kuba praznovala 50. obletnico revolucije, ki je ustoličila Fidela Castra. Foto: EPA

Kubanski predsednik, ki je prejšnji teden dopolnil prvo leto predsedovanja Kubi, se je odločil, da zamenja deset ministrov vlade, ki so bili nabolj goreči zavezniki "el comandanteja". Raul je med drugimi zamenjal tudi dva dolgoletna člana prejšnje administracije, ki sta veljala celo za morebitna naslednika Fidela Castra, vodjo kabineta Carlosa Lageja in zunanjega ministra Felipeja Pereza Roqueja.

44-letni Felipe Perez Roque je kubansko diplomacijo vodil od leta 1999, na mestu zunanjega ministra pa ga bo zamenjal dosedanji namestnik, sicer pa nekdanji novinar kubanskega državnega tiska in veleposlanik Kube pri Združenih narodih, Bruno Rodriguez. Rodriguez je bil eden izmed vodilnih mož pri vzpostavljanju novih, tesnejših odnosov Kube z državami Latinske Amerike, predvsem z Bolivijo in Venezuelo.

57-letnega Carlosa Lageja bo na mestu vodje kabineta zamenjal general Jose Amado Ricardo Guerra, Lage pa bo ohranil položaj enega od podpredsednikov kubanske vlade, kar mu bo še naprej zagotavljalo osrednjo vlogo v kubanski politki. Guerra je delal pod Raulom, ko je bil ta obrambni minister.

Številne zamenjave in združitve ministrstev
Podpredsednika vlade Otta Rivera Torresa je zamenjal Ramiro Valdez Menendez, ki se je leta 1959 ob boku bratov Castro bojeval za zmago revolucije. Ministra za gospodarstvo Joseja Luisa Rodrigueza je zamenjal minister za notranjo trgovino Marino Murillo Jorge, Jacinto Angulo Pardo, ki je bil Jorgejev pomočnik, je postal minister za notranjo trgovino, ministra za zunanjo trgovino Raula de la Nueza Ramireza pa je zamenjal Rodrigo Malmierca Diaz.

Finančno ministrico Georgino Barreiro Fajardo je zamenjala Lina Pedraza Rodriguez, minister za delo pa bo namesto Alfreda Moralesa Cartaye postala Margarita Marlene Gonzalez Fernandez. Jose Miguel Miyar Barruecos, ki je bil tajnik državnega sveta, je postal minister za znanost in okolje, na njegovem mestu pa ga je zamenjal Homero Acosto Alvarez. Nova ministrica za hrano in ribolov je postala Maria del Carmen Concepcion Gonzalez.

Raul Castro je torej zamenjal deset ministrov, tudi ministra za trgovino, kmetijstvo, ribolov in notranje zadeve, štiri ministrstva pa je združil, in sicer ministrstvo za hrano in ministrstvo za ribolov ter ministrstvo za zunanjo trgovino in tuje naložbe.

Raul se je odločil za učinkovit odmik od Fidelove politike
Kubanska državna televizija je poročala, da odločitev Raula Castra, da zamenja deset ministrov vlade, nakazuje obljubljene spremembe in željo po večji učinkovitosti vlade. Raulovo potezo so objavili na šele koncu popoldanskih poročil, po vremenu in športu, Castro pa je v izjavi za javnost povedal, da bo sprememba državi, ki potrebuje več učinkovitosti ter stabilizacijo svoje okorne birokracije, omogočila trdnejšo in funkcionalnejšo strukturo.

Politični analitiki so prepričani, da je s potezo Raul dal svoj osebni pečat vladi, ki bo vedno nosila ime njegovega brata Fidela, ugotavljajo pa tudi, da bo Raulova poteza po vsej verjetnosti pomembnejša od osebnih zamenjav in bi lahko vodila v širše politične in gospodarske reforme, ki bi lahko pomenile tudi, da bo Raul končno zapolnil prevelike bratove čevlje.

B. T.