Raul Castro je z dveurnim govorom odprl sedmi kongres kubanske komunistične stranke, ki poteka vsakih pet let. Foto: Reuters
Raul Castro je z dveurnim govorom odprl sedmi kongres kubanske komunistične stranke, ki poteka vsakih pet let. Foto: Reuters

84-letni Raul je s tem namignil "soborcem" svojih let, naj ne računajo na predsedniški položaj, ko se bo sam čez dve leti, to je leta 2018, upokojil, ampak naj se posvetijo vnukom: "Nikar ne mislite, da če niste v vodstvu države, ne morete narediti ničesar zanjo."

Raul je predsednik Kube od leta 2008, ko je nasledil svojega brata Fidela, ki je vodil Kubo vse od revolucije leta 1959. Fidel Castro bo letos dopolnil 90 let.

Starostna meja pri 60 letih
Pred kongresom je bilo vodstvo stranke deležno kritik mlajših članov zaradi prepočasnih gospodarskih reform in premalo preglednosti. Da bi pomladil vodstvo stranke (in države), Raul Castro predlaga, da se določi zgornja meja 60 let za članstvo v centralnem komiteju oziroma 70 let za tiste, ki imajo ambicije v strankinem vodstvu.
Nova pravila pred naslednjim kongresom
Nova pravila naj bi začela veljati pred naslednjim kongresom, ki je na sporedu leta 2021. Na sedanjem se pričakuje, da bo za predsednika znova izvoljen Castro, za njegovega namestnika pa 85-letni Jose Ramon Machado Ventura.