Nemške oblasti so se od Pegide distancirale in jo označile za nestrpno. Foto: Reuters
Nemške oblasti so se od Pegide distancirale in jo označile za nestrpno. Foto: Reuters

Novo ločino je vzpostavil soustanovitelj Pegide Rene Jahn skupaj s še štirimi soustanovitelji, za zdaj pa si še niso nadeli novega imena.

Gibanje Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda (Pegida) se zavzema za zaostritev politike priseljevanja in je bilo ustanovljeno lani oktobra. Od takrat so vsak ponedeljek v Dresdnu organizirali proteste, na shodu na začetku januarja se je zbralo kar 25.000 ljudi. Proteste je gibanje organiziralo tudi v drugih nemških mestih.

Gibanje je zašlo v krizo, potem ko je soustanovitelj Lutz Bachmann pred tednom dni odstopil zaradi do tujcev sovražnih objav na Facebooku in objave fotografije, na kateri pozira s hitlerjevskimi brčicami in pričesko. Začeli so se spori v vodstvu gibanja, ki so privedli do razkola.

Omilitev retorike
Nova skupina namerava omiliti tone glede iskalcev azila in se osredotočiti na zahteve po več referendumih ter po večjem zagotavljanju reda. Jahn je tudi napovedal, da si želijo več dialoga s sredinskimi politiki, pa tudi z mediji, ki so lahko ustrezen kanal za posredovanje skrbi navadnih državljanov.

Doslej je Pegida opozarjala, da sedanji politični eliti in medijem ne gre zaupati, saj da ne storijo nič, medtem ko radikalni islamisti pridobivajo vse več moči. Je pa Pegidi uspelo, da so se teme, ki jih načenja, vsaj uvrstile na dnevni red politike. Do zdaj namreč v Nemčiji stranke, ki so se zavzemale za zaostritev politike priseljevanja, tako rekoč niso dobile besede.