Prejšnji ponedeljek se je na shodu Pegide v Dresdnu, ki je potekal po terorističnih napadih v Parizu, zbralo rekordnih 25.000 udeležencev. Foto: EPA
Prejšnji ponedeljek se je na shodu Pegide v Dresdnu, ki je potekal po terorističnih napadih v Parizu, zbralo rekordnih 25.000 udeležencev. Foto: EPA
Kathrin Oertel in Lutz Bachmann
Kathrin Oertel in Lutz Bachmann ne bosta odnehala. Foto: Reuters

Gibanje Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda že nekaj tednov vsak ponedeljek v Dresdnu pripravlja shode svojih privržencev, ki jim njihovi nasprotniki očitajo islamofobijo in rasizem. Po prejetju groženj domnevnih islamistov se je nemška policija odločila, da za nocoj prepove vse shode na prostem v Dresdnu, tako proteste Pegide kot njenih nasprotnikov.

Soustanoviteljica Pegide Kathrin Oertel je po prepovedi dejala, da si svobode zbiranja in izražanja ne bodo pustili vzeti. Pojasnila je, da so se za odpoved shoda, ki bi bil že 13. zapovrstjo, odločili iz odgovornosti do udeležencev shodov. Vendar to ne pomeni, da se bodo pustili utišati, je zatrdila in še poudarila, da se zdaj s polno paro posvečajo varnostnem konceptu. Nov shod načrtujejo že za prihodnji ponedeljek.

Vodja Pegide Lutz Bachmann, proti kateremu naj bi bile naperjene omenjene grožnje, je medtem v videosporočilu svoje privržence pozval, naj se danes res ne podajajo na ulice, saj je "preprosto prenevarno". Namesto tega jih je pozval, naj obiščejo somišljenike na shodih v drugih nemških mestih.

Pegida je že pred tem zaradi konkretne grožnje z napadom svoje privržence pozvala, naj se ne udeležijo shoda, ampak naj na oknih svojih stanovanj raje prižgejo sveče in izobesijo nemške zastave. Vseeno naj bi se tako privrženci kot nasprotniki Pegide nocoj zbrali na shodih v drugih nemških mestih, med drugim v Berlinu, Münchnu, Düsseldorfu in Nürnbergu.

"Tudi Pegida ima pravico protestirati"
A tudi nasprotniki Pegide so ogorčeni nad tem, da je gibanje deležno groženj z napadi in je policija zaradi tega protest prepovedala. Oglasila se je celo nemška kanclerka Angela Merkel in poudarila, da ima kot zvezna kanclerka "interes, da se lahko protestira v vsakem kraju v Nemčiji, saj gre za temeljno pravico" - ne glede na to, ali ji je vsebina protestov všeč ali ne.

Pravico do protestiranja je kanclerka označila za pomembno dobrino, ki jo je treba braniti. Dodala je še, da so osrednje oblasti pri tem tudi pripravljene pomagati zveznim deželam, če bodo za to zaprosile.

"Ne glede na to, kaj si nekdo misli o stališčih Pegide, dokler protest ni v nasprotju z našimi zakoni, zanj velja svoboda mišljenja," je že pred Merklovo poudaril nemški zvezni minister za pravosodje Heiko Maas. Podobno je prepoved shodov v Dresdnu obžaloval vodja nemških Zelenih Cem Özdemir in poudaril, da "ima tudi Pegida pravico protestirati".

Prvi protesti Pegide na Danskem
V nekaterih danskih mestih so nocoj potekali prvi protesti privržencev Pegide. V Koebenhavnu se je po navedbah policije na ulice podalo okoli 200 protestnikov. Protesti so bili tudi v Aarhusu in Esbjergu. "Pohodi so potekali mirno" je ob tem dejal neimenovani predstavnik policije.

"Ne želimo živeti v strahu. Želimo živeti svobodno," je dejal predstavnik danske Pegide Nicolai Sennels. Dodal je, da skupina "ne nasprotuje muslimanom, pač pa je proti totalitaristični in nasilni različici njihove vere".

V norveški prestolnici Oslo so danes zvečer pripravili že druge Pegidine proteste po vrsti, ki se jih je udeležilo okoli 70 ljudi. Kot je poročal norveški radio, naj bi Pegidini nasprotniki protestnike obmetavali s snežnimi kepami.