Izraelska vojska in policija proti Palestincem, tujim aktivistom in novinarjem pogosto uporablja
Izraelska vojska in policija proti Palestincem, tujim aktivistom in novinarjem pogosto uporablja "blažjo različico" kemičnega orožja, zelo močen solzivec in druge kemične snovi. Foto: EPA
Izrael posedovanja jedrskega nikoli ni jasno zanikal. Foto: EPA
Izraelska vojska naj bi v puščavi Negev na jugu države testirala kemično orožje. Foto: EPA

Ameriški časopis Foreign policy v svojem prispevku pri tem navaja dokumente ameriške obveščevalne agencije Cie, piše rt.com. Leta 1982 so ameriški sateliti na jugu Izraela v puščavi Negev odkrili "verjetno poslopje za proizvodnjo in skladiščenje kemičnega orožja", navaja Ciina ocena iz leta 1983. Za dodatno proizvodnjo kemičnega orožja naj bi, sodeč po dokumentu, skrbela dobro razvita izraelska kemična industrija.

Ameriške obveščevalne agencije naj bi bile prav tako že pred desetletji skoraj prepričane, da Izrael poseduje zalogo jedrskega orožja, ki naj bi ga razvil v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

V prejšnji objavi Izrael izpuščen
Prispevek časopisa Foreign policy se naslanja na stran iz tajne ocene Cie iz septembra 1983 o posledicah sovjetske rabe kemičnega orožja za varnostne interese ZDA. Del dokumenta je bil objavljen sicer že leta 2009 v ameriškem Narodnem arhivu, a je bil takrat del o Izraelu izločen. Strokovnjaki za nadzor nad orožjem že leta predvidevajo, da ima Izrael poleg jedrskega orožja tudi vrsto različnih kemičnih in bioloških orožij.

Pozornost strokovnjakov je bila posebej osredotočena na Izraelski institut za biološke raziskave v Ness Zioni, 20 kilometrov južno od Tel Aviva. Strogo zaupni raziskovalni center vodi in financira izraelsko obrambno ministrstvo, prav v njem pa naj bi razvijali kemično in biološko orožje. A doslej ni bilo razkritih veliko dokazov, da ima Izrael tako kemično kot jedrsko orožje. Novoodkriti Ciini dokumenti so morda najmočnejši pokazatelj za to, piše Foreign policy.

Cia: Izrael naj bi imel sarin
V Ciinem dokumentu sicer piše, da ne morejo potrditi, da ima Izrael smrtonosne kemične snovi, a naj bi več pokazateljev napeljevalo k temu, da imajo več različnih snovi, med njimi naj bi bil tudi smrtonosni plin sarin. Gre za plin, ki naj bi bil sicer uporabljen v napadu 21. avgusta v predmestju Damaska, za katerega ZDA krivijo vladne sile, Rusija pa upornike.

Ciin dokument iz leta 1983 razkriva, da so ameriški obveščevalci že od zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja vedeli za izraelske teste orožja, pri čemer naj bi šlo za kemično orožje. Testi tega orožja naj bi potekali prav v puščavi Negev na jugu države.

Cia je menila, da je Izrael začel proizvodnjo kemičnega orožja zaradi občutka ogroženosti od arabskih sosed in njihovega kemičnega orožja.

Nikoli ratificirana konvencija o kemičnem orožju
Ni sicer znano, ali ima Izrael še vedno svoje domnevne zaloge kemičnega orožja. Leta 1992 je izraelska vlada sicer podpisala konvencijo o kemičnem orožju, ki to orožje prepoveduje, a je ni Izrael nato nikoli ratificiral.