Obama vztraja, da imajo ZDA dolžnost napasti Sirijo. Foto: EPA
Obama vztraja, da imajo ZDA dolžnost napasti Sirijo. Foto: EPA
Obama na Švedskem išče podporo za napad

Obama si sicer prizadeva povečati podporo ameriški vojaški akciji proti sirski vladi. Na Švedskem je tako dejal, da bi moral svet vztrajati pri "rdeči črti" glede uporabe kemičnega orožja, pri čemer je poudaril, da te črte ni določil on, ampak vlade, ki predstavljajo 98 odstotkov svetovnega prebivalstva in so sprejele sporazum, ki uporabo kemičnega orožja prepoveduje tudi v primeru vojne. "Kongres je določil rdečo črto, ko je ratificiral ta sporazum," je dodal.

"Z visoko stopnjo zaupanja verjamemo, da je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje in da je bil vir sirski predsednik Bašar Al Asad," je dejal na skupni novinarski konferenci po pogovorih s švedskim premierjem Fredrikom Reinfeldtom.

Obama je v Stockholmu odgovarjal na vprašanje, ali meni, da je s tem, ko je kongres pozval h glasovanju o napadu na Sirijo, kar po ustavi ni bil dolžan storiti, postavil svojo verodostojnost na kocko. "Moja verodostojnost ni na kocki. Verodostojnost mednarodne skupnosti je na kocki," je odgovoril Obama.

Rusko zunanje ministrstvo je po poročanju portala rt.com objavilo poročilo, v katerem ugotavlja, da je ruska preiskava marčevskega napada na mesto Kan Al Asal blizu Alepa pokazala, da kemikalije, uporabljene v napadu, ne pripadajo nobenemu od standardnih streliv sirijske vojske. Granate s kemikalijami pa so podobne tistim, ki jih je izdelovala ena od uporniških skupin, je sporočilo ministrstvo. Ruski strokovnjaki so pregledali vzorce s kraja napada, ki se je zgodil 19. marca. Rezultati preiskave kažejo na to, da so izstrelek s smrtonosnim plinom sarinom na Kan Al Asal najverjetneje izstrelili uporniki, še sporoča rusko zunanje ministrstvo.


"Na kocki je verodostojnost Amerike"

"Verodostojnost Amerike in kongresa je na kocki, saj mi deklarativno podpiramo idejo, da so te mednarodne norme pomembne," je še dejal. Kongres ga bo podprl, je prepričan Obama, saj naj bi prepoznal, da bi postal svet "manj varen", če bi postala uporaba kemičnega orožja sprejemljiva. Obenem pa je poudaril, da ima kot vrhovni poveljnik pravico, da deluje v korist ameriških nacionalnih interesov. Kongres bo podpori predlaganemu napadu glasoval prihodnji teden.

Vlado sirskega predsednika Bašarja Al Asada se obtožuje večkratne uporabe kemičnega orožja proti civilistom v 30-mesečnem konfliktu. ZDA trdijo, da je v takšnem napadu 21. avgusta na obrobju Damaska umrlo 1.429 ljudi, čeprav druge države in organizacije ocenjujejo, da je bilo žrtev manj, in da vsi dokazi kažejo na krivdo vladnih sil.

Predsednik Al Asad je dejal, da bi bil takšen napad "nelogičen", saj so bili takrat v Damasku ravno strokovnjaki Združenih narodov za kemično orožje.

Obama na Švedskem išče podporo za napad