Nasilje v Iraku je vsak dan hujše, kar so ameriške obveščevalne službe tudi zapisale v svojem poročilu. Foto: EPA
Nasilje v Iraku je vsak dan hujše, kar so ameriške obveščevalne službe tudi zapisale v svojem poročilu. Foto: EPA
James Baker in Lee Hamilton
Bakerjevo poročilo o razmerah v Iraku je še vedno aktualno, z njim so primerjali tudi poročilo obveščevalnih služb. Foto: EPA
Posledice bombnega napada
V Kirkuku so prebivalci zaradi strahu pred novimi napadi zapustili ulice, trgovine pa so se predčasno zaprle. Foto: EPA
Ameriško poročilo o Iraku

V poročilu so zapisali, da so razmere v Iraku izjemno slabe, da ni veliko upanja, da se bodo v kratkem bistveno izboljšale in da bi hiter umik ameriške vojske vse skupaj le še poslabšal.

Položaj v Iraku je skoraj brezizhoden
Z izrazom državljanska vojna želijo v poročilu označiti vse elemente spopadov, kjer je sektaško nasilje vsak dan hujše in vedno večja polarizacija med suniti in šiiti. Nezadostne iraške varnostne sile, šibki voditelji in uspešna strategija skrajnežev, da z nasiljem podžigajo spopade med ločinami, pa ustvarja raznere, ki jih bo izjemno težko popraviti.

Iraški voditelji naj bi imeli velike težave in naj bi bili pod velikim pritiskom, da najdejo trajno politično rešitev za skoraj brezizhoden položaj in da v naslednjem letu in pol izboljšajo varnostni položaj. V poročilu so obveščevalci zapisali, da bo, tudi če bi se nasilje zmanjšalo, težko doseči trajno politično rešitev.

Bush pisal strategijo s poročilom
Poročilo, ki je rezultat skupnega dela 16 ameriških obveščevalnih agencij, je v petek predstavil svetovalec za državno varnost Stephen Hadley, ameriška administracija pa je poročilo označila kot "nepopustljivo, a realno". Hadley je povedal še, da je imel ameriški predsednik poročilo pred seboj, ko je pisal svojo novo strategijo za Irak in da se poročilo ukvarja z vsemi izzivi, ki so jih navedli v poročilu.

Vodja demokratov v senatu Harry Reid je dejal, da v poročilu obveščevalnih agencij ne vidi ničesar, kar bi ga lahko navdajalo z upanjem, da bi nova Busheva strategija uspela.

Nasiljev Iraku se stopnjuje
V eksploziji tovornjaka bombe v Bagdadu je umrlo najmanj 135 ljudi, 226 pa je ranjenih. Več bombnih napadov je pretreslo tudi Kirkuk. Gre za najbolj krvav napad od začetka vojne leta 2003.

Eksplozija v Sadriji, delu Bagdada, kjer živijo predvsem Kurdi, je odjeknila le dan po tem, ko so ameriške obveščevalne službe v poročilu zapisale, da so spopadi v Iraku podobni državljanski vojni. V Kirkuku, na severu Iraka, so bili v eksplozijah ubiti najmanj štirje ljudje, 37 pa je ranjenih.

Zaradi strahu pred nadaljnjimi napadi je policija v Kirkuku in Mosulu razglasila prepoved vožnje tovornjakov in zanje zaprla vse dostope v Kirkuk. Kljub policijski uri se nasilje nadaljuje.

Ameriško poročilo o Iraku