Čo Seung Hui se v ameriški družbi po vsej verjetnosti ni počutil dobrodošlega, kar ga je vodilo k grozljivemu dejanju. Foto: EPA
Čo Seung Hui se v ameriški družbi po vsej verjetnosti ni počutil dobrodošlega, kar ga je vodilo k grozljivemu dejanju. Foto: EPA

V ZDA je močno prisoten kult orožja, mladi se z orožjem srečajo že zgodaj v otroštvu.

Gorazd Meško
Žalujoči v Virginiji
Študenti na univerzi v Virginiji so se v zadnjih dneh združili v skupnem poklonu nedolžnim žrtvam. Foto: EPA
Velik krivec za nasilne pohode mladine v ZDA je kult orožja in izjemno lahka dostopnost do njega. Foto: Reuters

O vzrokih za pokol, ki ga je izvedel 23-letni Južni Korejec Čo Seung Hui na univerzi v ameriški zvezni državi Virginija, smo povprašali dr. Gorazda Meška, izrednega profesorja za kriminologijo na Fakulteti za varnostne vede. Meško je prepričan, da je Čo Seung po vsej verjetnosti doživljal kulturni konflikt in številne frustracije.

Južni Korejec je bil eden izmed poražencev
"Mogoče je, da je prišlo do zamere in maščevanja zaradi napada na njegove vrednote, za kar je ocenil, da je upravičeno skrajno ukrepati," je povedal Meško. Posamezniki, ki se odločijo za tovrstna dejanja, imajo pogosto dispozicijo, da lahko uresničijo skrajno agresivnost, a se ta pokaže šele, ko obstaja dovolj drugih dejavnikov, ki omogočijo posamezniku, da stopi čez prag dovoljenega. Ču Seung Hui je bil po vsej verjetnosti v ameriški kulturi tekmovanja in zmagovalcev eden izmed poražencev in je želel s tem dejanjem pokazati na več kot očitno nasprotovanje ameriški kulturi v okolju, kjer je študiral.

V ZDA je zelo sporna dostopnost do orožja
Meško je povedal, da na razvoj nasilnega vedenja po teoriji socialnega učenja vplivajo družinski dejavniki, izkušnje v družbi in medijih. V ZDA je tažava toliko večja, ker je tam močno prisoten kult orožja in se mladi z orožjem srečajo že zgodaj v otroštvu. "Tu ne gre samo za uporabo orožja, ampak za prepričanje, da orožje in rožljanje z njim lahko reši številne težave. Gre za splošno ozračje v tekmovalni družbi, kjer ni mesta za luzerje," je povedal Meško. Dostopnost orožja pa je le eden izmed dejavnikov, čeprav je v ZDA morda najbolj očiten.

Vzroki za takšno skrajno dejanje so lahko povezani tudi s kompleksom manjvrednosti, s paranoidno shizofrenijo, krizo identitete in latentno odklonskostjo ali bipolarno motnjo. Ena izmed mogočih razlag je tudi psihopatološke narave, saj imajo takšni storilci pogosto duševne bolezni, je pojasnil Meško.

Nasilje ogroža današnjo civilizacijo
Meško je povedal tudi, da je dostopnost do orožja pomemben dejavnik nasilja s smrtnimi izidi, vendar je treba upoštevati tudi druge dejavnike. Svetovna zdravstvena organizacija in Svet Evrope sta v okviru projekta Odzivanje na vsakodnevno nasilje v demokratični družbi ugotovila, da je poleg HIV-a/aidsa in tuberkoloze nasilje tretji dejavnik, ki s smrtnimi primeri najbolj ogroža današnjo civilizacijo. "Ti dejavniki pa so neenakost, družbena izolacija, norme, ki podpirajo nasilje, dosegljivost orožja in neučinkovito odzivanje zoper nasilneže," je še pojasnil Meško.

Na kampusu je zavladala panika
Glede tega, da policija in univerzitetne oblasti niso ukrepale že takoj po prvem napadu in so dopustile, da je storilec pobil še 30 ljudi, pa je Meško povedal, da so bili po vsej verjetnosti presenečeni in se v nastalem položaju niso znašli. Zavladala je panika, stvari so jim ušle iz rok in niso pričakovali, da se lahko iz tega dejanja razvije pokol.

B. T.

V ZDA je močno prisoten kult orožja, mladi se z orožjem srečajo že zgodaj v otroštvu.

Gorazd Meško