Knoxova je po razsodbi povesila glavo in planila v jok, njen odvetnik pa je dejal, da so bili priča protislovju med šibkostjo dokazov in resnostjo zločina. 'To bi bil zločin brez motiva. Amanda je obupana in pritožili se bomo.' Foto: EPA
Knoxova je po razsodbi povesila glavo in planila v jok, njen odvetnik pa je dejal, da so bili priča protislovju med šibkostjo dokazov in resnostjo zločina. 'To bi bil zločin brez motiva. Amanda je obupana in pritožili se bomo.' Foto: EPA
Meredith Kercher
Kercherjeva je v Italijo prišla na enoletno Erasmusovo izmenjavo. Foto: Reuters

22-letna Knoxova je bila obsojena na 26 let zapora zaradi umora in spolnega nasilja, 25-letni Italijan Raffaele Sollecito pa bo za zapahi moral preživeti leto dni manj.

Knoxova se je branila z nedolžnostjo
S to odločitvijo se je končal medijsko izjemno odmevni sodni proces, ki se je začel pred enajstimi meseci. 21-letno študentko Kercherjevo, ki je v Italijo prišla z univerze v Leedsu, so 2. novembra leta 2007 našli na pol golo s prerezanim vratom v nekem stanovanju v središču Perugie. S Knoxovo, ki je doma iz Seattla, sta bili sostanovalki.

Na nožu, s katerim je bil zagrešen zločin in ki so ga našli v Sollecitovem stanovanju, so preiskovalci odkrili sledi DNK-ja Američanke, a Knoxova je ves čas zatrjevala, da je nedolžna.

Vmes so bila tudi mamila
Tožilci pa so dejali, da je Sollecito Kercherjevo tisti večer pritisnil ob tla, saj se ni želela več igrati z njima spolnih igric, Knoxova pa ji je nato prerezala vrat. Par je umor zagrešil ob pomoči 22-letnega Rudyja Guedeja, preprodajalca mamil, ki so ga lani oktobra že obsodili za umor in spolno nasilje nad Kercherjevo na 30 let zaporne kazni.

Policistom še vedno ni uspelo pojasniti, zakaj so bili Knoxova, Sollecito in Guede skupaj v hiši, domnevajo pa, da so bili vsi trije vpleteni v prekupčevanje z mamili. Večer se je nato nadaljeval s spolnimi igricami, ki so se končale tako, da je Knoxova Kercherjevi s 15-centimetrskim nožem prerezala vrat.

Na postaji povsem ravnodušna
Storilci so nato skušali njeno smrt prikazati kot nasilni vlom, zato so razbili okno v sobi Britanke, a je policija ugotovila, da je bilo razbito od znotraj. Knoxova se je po prijetju policistov obnašala zelo nenavadno, saj je, medtem ko je čakala na zaslišanje, "delala špago" in prevračala kozolce.

Sorodniki umorjene Britanke so nad razsodbo - proces se je začel januarja letos - zadovoljni. "Zadoščeno je bilo pravici. Takšno kazen smo si želeli," je dejal družinski odvetnik Francesco Maresca, medtem ko so Knoxovi dvorano zapuščali v solzah in napovedali, da se bodo na razsodbo pritožili.

Tudi visoke denarne kazni
Sodišče je Knoxovi in Sollecitu naložilo še plačilo milijona evrov tako materi kot očetu Meredith Kercher, njenim bratom in sestram pa vsakemu po 800.000 evrov. Poleg tega mora Knoxova plačati še 40.000 evrov odškodnine italijanskemu natakarju Patricku Lumumbi, ki ga je po krivici obtožila, da je umor zagrešil on.