Lynndie England obtožujejo zarote, zanemarjanja dolžnosti, slabega ravnanja s podrejenimi in nespodobnih dejanj v zloglasnem zaporu Abu Graib v bližini Bagdada. Foto: epa
Lynndie England obtožujejo zarote, zanemarjanja dolžnosti, slabega ravnanja s podrejenimi in nespodobnih dejanj v zloglasnem zaporu Abu Graib v bližini Bagdada. Foto: epa
Charles Graner
Charles Graner je bil zaradi mučenj obsojen na deset let zapora, na sojenju proti Englandovi nastopa kot priča obrambe. Foto: epa

Ameriška vojakinja se je pojavila na zloglasnih fotografijah iz iraškega zapora Abu Graib, pred dvema dnevoma pa se je izrekla za krivo v vseh sedmih točkah obtožnice.

Pogajanja za nižjo kazen
Po pogajanjih s tožilstvom so ji število točk obtožnice zmanjšali iz devet na sedem. Po pregledu zbranih dokazov je sodnik ugotovil, da je pred priznanjem krivde Englandova trdila, da je nedolžna, zato je sodni proces razveljavil in ga vrnil na začetek. Do nove obravnave lahko mine več mesecev.

S priznanjem krivde bi si lahko Englandova prislužila nižjo kazen in ne 11 let zapora, kot je sicer predvideno za tako kriminalno dejanje.

Pričal njen ljubimec
Sodnik je sojenje prekinil, potem ko je ugotovil, da se priznanje Englandove ne ujema s pričanjem njenega nekdanjega ljubimca Charlesa Granerja. Englandova je namreč trdila, da je izvrševala ukaze Granerja in sodnik ji je dejal, da se zato ne more izreči za krivo.

Graner je bil vojaški policist in je bil v iraškemu zaporu nadrejen Englandovi, na sojenju pa je zatrdil, da je bilo mučenje zapornikov zakonita praksa v zaporih. Po besedah Granerja so zaporniki, ki so jih ameriški vojaki mučili, redno grozili in poskušali napasti Američane.

Na sojenju je bila tudi njena mati, ki je imela s seboj sedemmesečnega dojenčka, ki ga ima Englandova skupaj z Granerjem.