Foto:
Foto:
Palestinski premier Ahmed Kurej
Visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Dodajajo, da Izraelu priznavajo pravico, da prepreči samomorilske napade v Izraelu, vendar linija zidu preveč odstopa od zelene črte.

Po mnenju predstavnikov te humanitarne organizacije s sedežem v Ženevi pomeni vsako odstopanje linije zidu od tako imenovane zelene črte prisvajanje zasedenega ozemlja. Rdeči križ izraelsko vlado poziva, naj preneha graditi zid na zasedenih ozemljih.

Kurej želi v Gazo mednarodne varnostne sile
Palestinski premier Ahmed Kurej je pozval mednarodno skupnost, da po morebitnem umiku izraelskih sil iz Gaze tja namesti svoje enote. Kurej, ki je med obiskom v Bruslju nagovoril Evropski parlament, meni, da bodo palestinske oblasti lahko kmalu same vodile območje
Gaze, za čas obnove palestinskih varnostnih sil pa bi potrebovali pomoč mednarodnih mirovnih sil iz ZDA in držav EU-ja.

Izrael je namreč izrazil zaskrbljenost, da bi se utegnilo zgoditi, da bi po umiku njihovih sil iz Gaze oblast prevzela skrajna islamistična skupina Hamas. Mednarodne varnostne sile pa bi to s svojo prisotnostjo lahko onemogočile.

Palestinske oblasti imajo zagotovila Hamasa
Eden od pomočnikov palestinskega predsednika Jaserja Arafata pa je dejal, da palestinske oblasti ne bodo dovolile, da bi nadzor v Gazi po morebitnem odhodu izraelske vojske prevzel Hamas. Predstavniki te skrajne skupine naj bi jim že dali zagotovila, da se to ne bo zgodilo.

Izraelski premier Ariel Šaron je v začetku meseca napovedal, da bo Izrael evakuiral večino judovskih naselij v Gazi. Izrael je Gazo, tako kot tudi območja na Zahodnem bregu, okupiral v vojni leta 1967.

Solana: Izraelski umik iz Gaze ne sme biti del enostranske akcije
Visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je po srečanju s Kurejem dejal, da mora biti načrtovani umik izraelskih naselbin iz Gaze del širšega časovnega okvira za mir na Bližnjem vzhodu, uresničiti pa ga je treba šele po posvetovanju s Palestinci.

Nezaupanje donatorjev
Sicer pa je obisk Kureja pri evropskih institucijah namenjen tudi zbiranju finančne pomoči. Ta predstavlja 60 odstotkov palestinskega proračuna, večino pa prispeva EU. Vendar pa so se donatorji v zadnjih mesecih precej ohladili, predvsem spričo počasnosti reform, pa tudi vztrajnih namigovanj o korupciji in slabem upravljanju s financami.