Foto:
Foto:
Ameriški tank, ki so ga v bližini Faludže napadli iraški gverilci.

Tiskovni predstavnik Rdečega križa Florian Westphal je sporočil, da bodo urada v Iraku zaradi izredno nevarnih in spremenljivih razmer v državi začasno zaprli.

Hkrati je tudi potrdil navedbe švicarskega časnika Tages-Anzeiger, ki je poročal, da je predsednik Rdečega križa Jacob Kellenberger izjavil, da nočejo sodelovati v Iraku pod vojaško zasedbo, ker je to v nasprotju z njihovim konceptom humanitarnega delovanja.

Rdeči križ bo odslej humanitarne naloge, med katere spada obiskovanje zapornikov, združevanje družin in oskrba z zdravili in pitno vodo, vodil s severa Iraka.

Odločitev Rdečega križa, ki ima sedež v Ženevi, je posledica napada na njihov urad v Bagdadu 27. oktobra, v katerem sta umrla dva iraška sodelavca te mednarodne dobrodelne organizacije.

Eksplozije v iraški prestolnici
V iraški prestolnici je odjeknilo več eksplozij, ena v delu, kjer se zadržujejo predstavniki ameriških sil. Podrobnosti napada še niso znane, je pa to tretji podoben napad v tem tednu. Napadalci so že v ponedeljek in torek z raketami obstreljevali predel, kjer se nahajajo Američani, pri tem pa so bili ranjeni štirje ameriški vojaki.

Nove žrtve med ameriškimi vojaki
V bližini Faludže zahodno od iraške prestolnice Bagdad sta bila v bombnem napadu ubita dva ameriška vojaka, eden pa je bil ranjen.

Vojaka sta umrla, ko je razneslo eksplozivno telo, ki je bilo nameščeno na cesti, po kateri se je peljal konvoj ameriških vojaških vozil. Število žrtev med ameriškimi vojaki po koncu večjih spopadov se je tako povzpelo na 149.

Helikopter je bil sestreljen
Ameriška vojska v Iraku pa je potrdila, da je bil helikopter, ki je v petek strmoglavil v bližini Tikrita, sestreljen.

Polkovnik Steve Russell iz 4. pehotne divizije, ki je nameščena v Tikritu, je sporočil, da so ameriški vojaški helikopter, na katerem je bil tudi general ameriške vojske, najverjetneje sestrelili. V nesreči je umrlo vseh šest članov posadke.

To je v zadnjih dveh tednih že tretja sestrelitev ameriškega helikopterja v Iraku. V nedeljo je v strmoglavljenju helikopterja umrlo kar 16 ameriških vojakov, kar je največ v enem dnevu po koncu večjih vojaških spopadov.