Je BiH tik pred razpadom? Foto: EPA
Je BiH tik pred razpadom? Foto: EPA

Potem ko so propadli poskusi ZDA in EU-ja, da v vojaški bazi Butmir blizu Sarajeva dosežejo dogovor o ustavnih spremembah z voditelji petih glavnih političnih strank Bošnjakov, Srbov in Hrvatov v BiH-u, je Dodik napovedal, da bo kmalu organiziral nov sestanek. Nanj bo povabil voditelje strank, ki naj bi brez navzočnosti mednarodne skupnosti poskušali doseči dogovor o prihodnosti BiH-a.

"Butmirski proces nepotreben"
"Mini Dayton" v Butmirju je propadel, potem ko so predlog mednarodne skupnosti zavrnili tako bosanski Srbi kot Bošnjaki in Hrvati. Reforma naj bi na račun obeh entitet v BiH-u, Republike srbske in Federacije BiH-a, okrepila institucije na zvezni ravni, kar je pogoj za približevanje države EU-ju in drugim organizacijam. Dodik je "butmirski proces" označil za "nepotrebno avanturo, ki so jo ustvarili nekateri", predlgane reforme pa zavrnil kot "neustavne in pristranske do Srbov".

Srečanje vnaprej obsojeno na neuspeh
Srečanja prihodnji teden naj bi se poleg Dodika udeležili še Sulejman Tihić, Haris Silajdžić, Dragan Čović in Božo Ljubić. Po pisanju Suna bodo srečanja sledila le zaradi zahtev mednarodne skupnosti, na njem pa naj ne bi našli nobene skupne rešitve.

Kako se bo odzvala mednarodna skupnost?
Sarajevski dnevnik San piše, da Dodik čaka na 18. november, ko naj bi se sešel Svet za izvajanje miru, mednarodno telo, ki nadzira uresničevanje daytonskega sporazuma iz leta 1995. Premier Republike srbske naj bi razpisal referendum o njeni odcepitvi, ki naj bi bil že na začetku decembra. Z Dodikovim načrtom naj bi bila seznanjena tudi mednarodna skupnost, za zdaj pa je povsem nejasno, kaj namerava narediti.