Karadžića, ki so ga po letih skrivanja aretirali julija lani v Beogradu, 11. točk obtožnice bremeni genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Foto: EPA
Karadžića, ki so ga po letih skrivanja aretirali julija lani v Beogradu, 11. točk obtožnice bremeni genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Foto: EPA

"Iz tega, kar se je zgodilo v BiH-u, lahko svet vidi vzorec, kako so nekatere države uporabljale in zlorabljale majhno državo zaradi svojih lastnih ciljev, kot sta uveljavitev lastne vojaške zveze in dosega imperialnih ciljev," je v pisnem odgovoru na vprašanja, ki mu jih je francoska tiskovna agencija AFP poslala v pripor v Haagu, odgovoril Karadžić.

"Razpad Jugoslavije in vojno v BiH-u so načrtovale velesile, še veliko prej, preden sem vstopil v politiko. Nato so, s pomočjo svojih obveščevalnih agencij in vojske, te načrte začele uresničevati," je še dodal. Izrazil je upanje, da bo njegovo sojenje, ki naj bi se začelo septembra, prikazalo "resnico" o tem, kaj se je zgodilo v BiH-u v času razpada Jugoslavije, žrtvam vojne - Srbom, Hrvatom in Muslimanom - pa je izrazil svoje sožalje zaradi njihovega trpljenja. "Upam, da bo moje sojenje razkrilo, kdo je res odgovoren za vojno."

Dokumenti naj bi dokazali Karadžićevo nedolžnost
Karadžić, ki v haaškem zaporu čaka na začetek sojenja zaradi vojnih zločinov med vojno v BiH-u med letoma 1992 in 1995, ni pojasnil, katere države ima v mislih, je pa prek sodišča zaprosil za dokumente držav (med njimi so tudi Francija, Velika Britanija in ZDA), ki naj bi mu pomagali dokazati nedolžnost. Ta bo dokazana, če bodo priče tožilstva govorile resnico, je zatrdil.

Za ameriško tiskovno agencijo AP je Karadžić povedal, da si prizadeva dobiti dokaze, da so ZDA med vojno v BiH-u pospeševale dobavo orožja, ki je bilo iz Irana namenjeno Bošnjakom. Pojasnil je, da je več držav prosil za dokumente, ki bodo podprli njegove trditve, da so ZDA med vojno kršile embargo Združenih narodov na orožje.