Basescu je preživel že drugi referendum o odstavitvi. Foto: EPA
Basescu je preživel že drugi referendum o odstavitvi. Foto: EPA

Odločitev o neveljavnosti referenduma je bila sprejeta s šestimi glasovi proti trem. Ustavno sodišče sicer šteje devet članov.

Na referendumu 29. julija je velika večina, 87 odstotkov volivcev, podprla odstavitev, ki jo je zahtevala vladajoča Socialnoliberalna koalicija (USL), a ker ni bilo zahtevane 50-odstotne volilne udeležbe, referendum ni bil veljaven.

V skladu z romunsko ustavo se mora predsednik ob morebitni neveljavnosti referenduma vrniti na položaj, vendar mora ustavno sodišče prej razglasiti, da referendum ni bil veljaven, s to odločitvijo pa se mora seznaniti tudi parlament.

Po referendumu se je zavleklo, ker se je vladajoči USL pritožil, da seznami volilnih upravičencev niso bili posodobljeni. Če bi bili, bi bil po njihovem mnenju zahtevani kvorum dosežen.

USL zatrjuje, da v državi ni 18,3 milijona volilnih upravičencev, kolikor jih je vpisanih v sezname, ampak 14,9 milijona.

To je že drugič, da so o odstavitvi Basescuja odločali volivci. Prvič se je to zgodilo leta 2007, ko je Basescu s skoraj 75-odstotno podporo volivcev "preživel" glasovanje na referendumu.

Ponta ostro nad odločitev
Romunski premier Victor Ponta je ostro napadel odločitev ustavnega sodišča.

"Odločitev ustavnega sodišča je nezakonita, nepravična in politično motivirana," je dejal Ponta na novinarski konferenci in napovedal obsežno ustavno reformo. Kot je dodal, je odločitev "v nasprotju z demokratičnimi pravili in v nasprotju z zakonodajo."

Vodja Nacionalnoliberalne stranke (PNL) Crin Antonescu, ki je od začetka julija opravljal dolžnosti predsednika, je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča dejal, da jo bo vladajoči USL spoštoval.

Vendar pa njegova stranka meni, da je današnja sodba nepravična, ker ne upošteva glasovanja 7,5 milijona Romunov. Dodal je, da je Basescu zanj "nelegitimen predsednik", ki ga politično telo ne bo priznalo.

Antonescu je pozval Romune k uporu proti predsedniku. Vse, ki se jim zdi, da danes ni bila spoštovana njihova volja, je pozval, naj pokažejo moč, ki jo imajo kot državljani. "Spoštujte zakone in ustavo, a poskrbite, da boste opaženi," je dejal.

Predsednik socialnih demokratov Vasile Blaga pa je dejal, da je njegova stranka pripravljena sodelovati z vsemi političnimi skupinami in da je "čas, da se politični boj konča".

Premier Victor Ponta je že prej dejal, da je pripravljen sodelovati z Basescujem, če bo ta spoštoval svoje ustavne obveznosti.

Pred sodiščem se je zbralo okoli 200 ljudi, ki so pozivali k odstavitvi Basescuja. Protest so organizirali člani sindikata, ki je naklonjen USL-ju. Še pred odločitvijo sodišča so napovedali, da bodo vsak dan organizirali proteste in povzročili kaos, če bo sodišče razveljavilo volitve.