Je včasih cena za tako zaželeni ameriški potni list vseeno previsoka? Foto: EPA
Je včasih cena za tako zaželeni ameriški potni list vseeno previsoka? Foto: EPA

To se dogaja zato, ker so ZDA med redkimi državami sveta, ki od svojih državljanov na delu v tujini zahtevajo, da vložijo davčne napovedi doma, poroča ABC.

Ameriški izseljenci so oproščeni plačevanja davkov prvih 95.100 dolarjev, ki jih zaslužijo v tujini, če le izpolnijo poseben obrazec in dokažejo, da so plačali davke državi, v kateri prebivajo. Toda postopek je izjemno zamuden in zapleten.
Ameriški izseljenci se morajo ravnati po še eni zakonodaji, ki od njih zahteva, da razkrijejo podatke na računih tujih bank. Banke morajo ameriški vladi razkriti podatke o teh svojih strankah in njihovih sredstvih.
Številka še ni vznemirljiva
Revija Time ob tem izpostavlja, da glede na to, da v tujini živi med tri in šestimi milijoni Američanov, 1.800 ljudi, ki se je odreklo državljanstvu, ni še tako visoka številka. Kljub vsemu pa nakazuje naraščajoče gibaje, glede na to, da sta se ameriškemu potnemu listu leta 2009 odrekla le 502 državljana.
A odreči se ameriškega državljanstva ni tako preprosto, kot bi si predstavljali. Nekateri "nekdanji" Američani morajo namreč še deset let po vrnitvi državljanstva še vedno prijavljati in plačevati davke.