Molitev muslimana na dvorišču cerkve, enem redkih varnih predelov Gaze pred napadi Izraela. Foto: MMC RTV SLO
Molitev muslimana na dvorišču cerkve, enem redkih varnih predelov Gaze pred napadi Izraela. Foto: MMC RTV SLO

In majhna krščanska skupnost, ki v Gazi šteje le približno dva tisoč vernikov, jim je odprla vrata. Prav posebno zgodbo pomoči v oblegani Gazi sta dokumentirala dopisnica RTV Slovenija Karmen W. Švegl in snemalec Gunnar Willum.

Okoli 400 beguncev, večinoma iz najbolj prizadete četrti Šejdžaja, si je zatočišče našlo v soseski Zeitun, v središču mesta Gaze, pri čemer se v cerkvi počutijo veliko varnejši kot v le 20 metrov oddaljeni mošeji.

Do kristjanov niso tako kruti kot do muslimanov
"Cerkve ne bodo napadli, ker je svetišče. Izraelci do kristjanov niso tako kruti kot do muslimanov. Morda zato, ker kristjani v Gazi niso člani uporniških skupin," je povedala ena izmed begunk. Noha je prvič bežala pred bombami že tretji dan vojne, ko se je rodila njena najmlajša hčerka. Drugič, ko so v palestinsko enklavo vdrli izraelski tanki.

"Ljubiti je treba svojega soseda in svoje bližnje, a tudi svoje sovražnike," pri krščanskem vodilu kljub vojni vztraja patriarh Aleksius. Vojna ni povsem prizanesla niti kristjanom. Granata je pred dnevi zadela pokopališče, poškodovanih pa je bilo tudi več hiš, ravno v nedeljo pa poročajo o pokopu kristjanke, ki je bila ubita v svoji hiši. Škof Aleksius vztraja, da si obe verski skupnosti v Gazi delita isto usodo.

Izraelci načrtno ne napadajo kristjanov v Gazi
Izraelci načrtno ne napadajo kristjanov v Gazi