Stranka ne ve, kako naj ravna v odnosu do njenega kandidata, republikanski volivci pa so na strankarskih volitvah svoje povedali. V Beli hiši hočejo Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Stranka ne ve, kako naj ravna v odnosu do njenega kandidata, republikanski volivci pa so na strankarskih volitvah svoje povedali. V Beli hiši hočejo Donalda Trumpa. Foto: Reuters
false
Trump je premočno zmagoval na strankarskih volitvah. Drug za drugim so odstopali preostali kandidati, nazadnje teksaški senator Ted Cruz in guverner Ohia John Kasich. Foto: Reuters
false
Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je dejal, da Trumpa za zdaj ne more podpreti, ta pa mu je vrnil s podobnim odgovorom. Foto: EPA

Čeprav Trump zdaj čaka le še na uradno potrditev njegove nominacije Republikanske stranke za predsednika, stvari v stranki ne tečejo gladko. Trumpu je tako podporo v četrtek odrekel tudi predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan, ki je bil leta 2012 podpredsedniški kandidat. Ryan je dejal, da Trumpa še ne more podpreti, ta pa mu je odvrnil, da ne more podpreti njegove agende v kongresu.

Na volitvah leta 2012 je sicer za predsednika kandidiral Mitt Romney, ki je Trumpa že ostro napadel. Romney tudi ne bo prišel na julijsko strankarsko konvencijo, na kateri naj bi bil Trump "okronan" za strankarskega kandidata na novembrskih predsedniških volitvah.

V Cleveland zaradi Trumpa ne bo tudi nekdanjih predsednikov ZDA Georgea Busha starejšega in mlajšega, ki sta sporočila, da ne podpirata nobenega kandidata. Ne bo niti Johna McCaina, čigar nekdanji svetovalec Mark Salter je že izjavil, da bo volil demokratko Hillary Clinton.

Niso ga zavrnili vsi republikanci
A Trump nekaj podpore med vidnejšimi republikanci vendarle ima. Nekdanji teksaški guverner Rick Perry, ki je še pred nedavnim trdil, da je Trump rakasta rana konservativnega gibanja, ga je v četrtek podprl in namignil, da bi bil celo pripravljen sprejeti podpredsedniški položaj.

Podprl ga je tudi vodja senatne večine Mitch McConnel iz Kentuckyja. John McCain, ki se poteguje za svoj šesti mandat v senatu, je dejal, da mu bo Trump škodil pri volivcih latinskoameriškega izvora v Arizoni. Trump je namreč kampanjo začel z mnenjem, da Mehika čez mejo v ZDA pošilja morilce in posiljevalce.

Novembra tudi kongresne volitve
Poleg predsedniških bodo v ZDA novembra tudi kongresne volitve in zaradi Trumpa se omenja možnost demokratskega prevzema ne le senata, ampak tudi predstavniškega doma, kar je bilo še pred nekaj meseci nepredstavljivo.

Spodnjega doma demokrati verjetno ne bodo prevzeli, saj bi morali republikancem odvzeti 30 sedežev, v senatu pa le štiri. Tam bodo volivci in volivke izvolili 24 republikanskih ter le deset demokratskih sedežev. Novembra se bo izbiralo vseh 435 članov predstavniškega doma in tretjina 100-članskega senata.

Tudi Trumpova zmaga ni izključena
Glavna urednica kongresnega časopisa Roll Call Melinda Henneberger, ki pokriva volitve od leta 1988, pravi, da tako nenavadnih še ni videla. "Vsak, ki pravi, da ve, kaj se bo zgodilo, se napihuje ali pa laže," pravi. Melinda Henneberger meni, da prevladujoče prepričanje govori o zmagi Hillary Clinton, sama pa ne izključuje povsem niti možnosti Trumpove zmage.

Republikanski senatorji, ki jim grozi izguba sedeža, so v zadregi. Kelly Ayote iz New Hampshira in Ron Johnson iz Wisconsina pravita le, da bosta podprla kandidata stranke. Senator iz Ohia Rob Portman medtem meni, da mu lahko Trump pomaga, saj je na volišča pritegnil ljudi, ki doslej niso volili republikancev. Čeprav tudi Portman ne razglaša na vse strani, da z veseljem skače na tako imenovani Trumpov vlak.

"Kameleon" Trump
"Trump je tak kameleon, da včasih - na primer glede zunanje trgovine, zdravstva in pokojnin - zveni kot demokrat. Zagotovo lahko privabi demokratske volivce, kar po drugi strani potem odbija socialne konservativce, ki jih najbolj zanima prepoved splava ali homoseksualnih porok," meni Melinda Henneberger.

"Dejstvo je, da se bodo volivci novembra odločali o dveh ne preveč popularnih kandidatih. Zanesljivo je to, da bo kampanja polna umazanije in napadov Trumpa na Hillary Clinton, ki pa bo počela enako," je še dejala urednica Henneberger.

Večja podpora med volivci kot v stranki
Medtem ko se stranka od Trumpa kljub uspešni kandidaturi delno distancira, pa so dali republikanski volivci jasno vedeti, da si v Beli hiši želijo ravno Trumpa. Njegova kampanja je nenavadna. Pogosto spreminja svoja stališča, ne zanima ga, koga je užalil (manjšine, muslimane, ženske, veterane ipd.), saj pozneje pove, da so ga napačno citirali, ali stališče spremeni ali pa morda pri njem celo vztraja.

Za kampanjo je zapravil malo denarja, saj je imel popolno pozornost medijev. Doslej še ni razložil nobenega političnega načrta, na analitike pa se ne zanaša. "Moj barometer je moja žena Melanija. Ona mi vedno zna povedati, kaj ljudje mislijo," je dejal Trump.