Potem ko je maja osvojil republikansko predsedniško nominacijo in je demokratska tekma med Hillary Clinton ter senatorjem iz Vermonta Berniejem Sandersom še trajala, je Donald Trump (na fotografiji) zmanjšal zaostanek za nekdanjo državno sekretarko in v nekaj anketah celo povedel. Foto: Reuters
Potem ko je maja osvojil republikansko predsedniško nominacijo in je demokratska tekma med Hillary Clinton ter senatorjem iz Vermonta Berniejem Sandersom še trajala, je Donald Trump (na fotografiji) zmanjšal zaostanek za nekdanjo državno sekretarko in v nekaj anketah celo povedel. Foto: Reuters
Življenje s stisnjenimi zobmi naslednja štiri leta s Clintonovo v Beli hiši je veliko bolj znosno kot življenje s predsednikom Trumpom meni znani konservativni komentator in Pulitzerjev nagrajenec George Will. Foto: Reuters

Zadnja anketa časopisa Washington Post in televizije ABC je za Donalda Trumpa uničujoča, saj za Hillary Clinton zaostaja za kar 12 odstotnih točk, še prejšnji mesec pa je vodil za dve točki.

Glede na omenjeno raziskavo je podpora Clintonovi v korist 51 proti 39 odstotkom. Trump jo je nekoliko bolje obnesel v anketi časopisa Wall Street Journal in televizije NBC, kjer za demokratko zaostaja za pet odstotnih točk (41 proti 46 odstotkom).

Trump je poskušal zaostanek ustaviti z odpustitvijo vodje kampanje Coreyja Lewandoskega, vendar pa glede na zadnji anketi to (še) ni pomagalo; ankete za zdaj še niso zajele občutkov volivcev po brexitu, ki ga je Trump podpiral. Trump pravi, da bodo isti občutki, ki so Britance prepričali o odhodu iz EU-ja, v ZDA njega prinesli na oblast.

Republikanski delegati želijo glas oddati drugemu
Prav tako pa se republikanski delegati za konvencijo v Clevelandu v vse večjem številu, čeprav za zdaj še nezadostnem, povezujejo v gibanje "Zavrzimo Trumpa". Nekaj sto delegatov želi spremeniti pravila konvencije, da bi lahko svoj glas oddali komu drugemu, ne pa Trumpu. Uspelo jim najverjetneje ne bo, saj ne morejo najti resne alternative.

Trumpov problem je tudi ta, da se demokratska stranka počasi konsolidirala, pred dnevi je Bernie Sanders izrazil podporo Hillary Clinton, in se bo dokončno poenotila po nacionalni konvenciji konec julija v Philadelphii. Medtem pa republikanska stranka še naprej poka po šivih; konec tedna je presenetil nekdanji finančni minister v vladi Georgea Busha mlajšega Henry Paulson, ki je zavrnil Trumpa in podprl Clintonovo.

"S Trumpom smo priča populistični ugrabitvi ene od velikih strank. S Trumpom republikanci podpirajo populizem, ki temelji na neznanju, predsodkih, strahu in izolaciji. Kot republikanca me to zelo skrbi, še bolj pa me skrbi kot Američana. Ko obljublja, da bo za nas storil to, kar je storil za svoja podjetja, to ni obljuba, ampak je grožnja," je ob napovedi podpore Clintonovi sporočil Paulson.

Republikanci zapuščajo stranko
Življenje s stisnjenimi zobmi naslednja štiri leta s Clintonovo v Beli hiši je veliko znosnejše kot življenje s predsednikom Trumpom, meni znani konservativni komentator in Pulitzerjev nagrajenec George Will, ki je zaradi newyorškega milijarderja zapušča stranko. "Ne zapuščam jaz stranke, stranka je zapustila mene," je Will citiral Ronalda Reagana, ko je ta prestopal od demokratov k republikancem.

Trump se je odzval v svojem slogu in sporočil, da je nepomembni George Will precenjeni komentator, ki že dolgo nima svoje smeri. Clintonovo sta že prej podprla nekdanji namestnik državnega sekretarja Richard Armitage v republikanski vladi Georgea Busha mlajšega ter nekdanji svetovalec za nacionalno varnost pri Georgeu Bushu starejšem, Brent Scowcroft.