Bernie Sanders je prvič javno podprl Hillary Clinton. Foto: Reuters
Bernie Sanders je prvič javno podprl Hillary Clinton. Foto: Reuters

Uradno se senator iz Vermonta še ni umaknil iz tekme za nominacijo, čeprav si je Clintonova pred julijsko konvencijo stranke, ki bo v Philadelphii, že zadovoljila dovolj glasov delegatov za kandidaturo na novembrskih volitvah. Do zdaj Sanders še ni podprl Clintonove, zdaj pa je na vprašanje, ali bo glasoval zanjo na volitvah, odgovoril pritrdilno. V tekmi ostaja, saj želi vplivati na Clintonovo in jo potisniti bolj v levo.

Kot je dodal Sanders, je glavni cilj premagati Donalda Trumpa, ki je zmagal na volitvah v republikanski stranki: "Kar zdaj mislim, pa je, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da premagamo Donalda Trumpa." Že predtem je dejal, da bo s Clintonovo sodeloval v boju proti Trumpu.

Sanders meni, da bi njegov umik iz kampanje in poziv podpornikom naj podprejo Clintonovo pred konvencijo pomenil izgubo vpliva na oblikovanje strankarskega programa za prihodnje štiriletno obdobje. Stranko bo skušal premakniti kar najbolj v levo, nato se bo poenotila proti Trumpu.

Hillary Clinton zbrala dovolj glasov delegatov
Clintonova je dobila demokratske volitve in zborovanja v 34 državah in ozemljih ZDA, Sanders pa v 23. Za nominacijo je potrebnih 2.383 delegatov, nekdanja prva dama pa jih je zbrala 2.795. Njen tekmec jih je na drugi strani zbral 1.877.

Poleg tega so jo podprli tudi skoraj štirje milijoni volivcev več kot Sandersa (okrog 16 proti 12 milijonom). Brez superdelegatov nobeden izmed obeh kandidatov sicer ne bi osvojil zadostnega števila delegatskih glasov. Večina superdelegatov je sicer Clintonovo podprla še pred strankarskimi volitvami po zveznih državah.