Joe Biden. Foto: Reuters
Joe Biden. Foto: Reuters

Kot navaja nadzorni odbor, naj bi Bidnova družina in njihovi poslovni partnerji v letih med 2014 in 2019 prejeli več kot 24 milijonov dolarjev od tujih virov na Kitajskem, v Kazahstanu, Romuniji, Rusiji in Ukrajini, poroča BBC.

Preiskava sicer teče že več mesecev, vendar pa je Bela hiša brez formalne potrditve zavračala pozive na zaslišanja. Bela hiša poudarja, da so imeli republikanci doslej dostop do 35.000 strani zasebnih finančnih podatkov, več kot 2000 strani finančnih poročil finančnega ministrstva in najmanj 36 ur zaslišanj prič.

"Namesto da bi naredili kar koli, da pomagajo Američanom, se osredinjajo na to, da me napadajo z lažmi. Namesto da bi opravljali nujno delo, raje zapravljajo čas s to neutemeljeno politično predstavo, za katero celo sami priznavajo, da nima osnove v dejstvih," je po glasovanju sporočil Biden.

Predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Mike Johnson, je novinarjem priznal, da formalna potrditev preiskave še ne pomeni, da bo postopek ustavne obtožbe sprožen. "Ne gre za politične kalkulacije, ampak samo sledimo črki zakona, saj smo ekipa vladavine prava," je dejal v kongresu.

Floridski republikanec Matt Gaetz je na CNN-u priznal, da so formalizirali preiskavo, ker se zavedajo, da nimajo dovolj glasov za uspeh ustavne obtožbe v predstavniškem domu, kjer imajo tesno večino.

Republikanci so več mesecev oklevali s formalno potrditvijo preiskave. Prejšnji predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy predloga ni dal na glasovanje, ker za zdaj ni nobenega dokaza, da bi Biden storil kaj nezakonitega, kar bi upravičilo ustavno obtožbo. McCarthy je sicer sam sprožil preiskavo, kar pa ni isto kot glasovanje v celotnem predstavniškem domu.

Predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Mike Johnson. Foto: Reuters
Predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Mike Johnson. Foto: Reuters

Demokrati vsi glasovali proti

Vseh 212 demokratskih članov predstavniškega doma je glasovalo proti, pri čemer so kolege z druge strani obtožili udinjanja nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu. Ta že dve leti zahteva ustavno obtožbo Bidna, potem ko je bil sam deležen dveh – zaradi pritiskov na Ukrajino naj pred volitvami 2020 sproži preiskavo Bidna in zaradi napada njegovih privržencev na kongres. V obeh primerih so ga republikanci oprostili obtožb.

Ameriška ustava določa, da lahko predstavniški dom kongresa potrdi obtožnico za ustavno obtožbo, senat pa potem odloča o krivdi ali nedolžnosti obtoženega predsednika. Za odstavitev je potrebna dvotretjinska večina, ki je republikanci trenutno nimajo.

Kongresni republikanci upajo, da bodo kaj našli med preiskavo predsednikovega sina Hunterja Bidna. Ta je v sredo zavrnil povabilo na zaslišanje v predstavniškem domu, ker so republikanci želeli, da poteka za zaprtimi vrati, sam pa zahteva javno zaslišanje. "Tu sem, da pričam na javnem zaslišanju, da odgovarjam na legitimna vprašanja kongresnega odbora. Republikanci nočejo odprtega procesa, ker bo ta razgalil njihovo neutemeljeno preiskavo, in nočejo, da Američani slišijo, kaj imam povedati," je izjavil Hunter Biden.

Hunter Biden je obtožen laganja pri nakupu orožja in utaje davkov, republikanci pa upajo, da bodo domnevne kršitve sina povezali s predsednikom. To jim doslej ni uspelo. "Naj ponovim, da moj oče ni bil vpleten v moje posle, ne pri Burismi, ne s kitajskim poslovnežem in ne z mojimi naložbami doma in v tujini," je zagotovil Hunter Biden.

Republikanci ga obtožujejo, da je izkoriščal očetov položaj podpredsednika ZDA v vladi Baracka Obame za osebno bogatenje in za pridobitev položaja v upravnem odboru ukrajinskega energetskega podjetja Burisma.

ZDA: Predstavniški dom kongresa odobril preiskavo za ustavno obtožbo Bidna