Za zdaj ni znano, ali bodo uspeli podmornico dvigniti na suho. Foto: EPA
Za zdaj ni znano, ali bodo uspeli podmornico dvigniti na suho. Foto: EPA
Plovilo istega tipa, kot je tisto, ujeto pod vodo. Foto: EPA

Plovilo skušajo zdaj potegniti v plitvejše vode, ob tem pa upajo, da bo reševanje končano v osmih urah. Hitrost je pomembna zaradi bojazni, da bi lahko v 24 urah sedemčlanski posadki zmanjkalo zraka.

Nesreča majhne podmornice pri polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu se je zgodila, potem ko se je propeler podvodnega plovila zapletel v ribiško mrežo. Posadka se je skušala rešiti, pri tem pa zabredla v še globlje vode.

Na prizorišče je prišlo deset ruskih reševalnih ladij, pomoč pa je poslala tudi Japonska. ZDA naj bi pri reševanju pomagale z mini podmornico brez posadke.

Ruska mornarica je sporočila, da naj bi bilo zraka za 24 ur, po nekaterih drugih podatkih pa naj bi bilo zraka za vsaj dva dni. Glavna omejitev posadke naj bi bila prav shranjena količina kisika, saj naj bi imela posadka na krovu hrane in vode za kar pet dni.

Podobna plovila so uporabljali tudi pri spodletelemu reševanju ruske jedrske podmornice Kursk, ki se je avgusta leta 2000 potopila skupaj s 118-člansko posadko v arktičnem Barentsovem morju.