George Bush si je oddahnil, ko resolucija, ki nasprotuje vpoklicu novih sil v Irak, ni dobila podpore niti za začetek razprave. Foto: EPA
George Bush si je oddahnil, ko resolucija, ki nasprotuje vpoklicu novih sil v Irak, ni dobila podpore niti za začetek razprave. Foto: EPA
Posledice eksplozije v Iraku
Sektaško nasilje v Iraku se stopnjuje vsak dan, ameriška administracija pa ne ve, kako bi rešila to vprašanje. Foto: EPA
Senat negativno o resoluciji

Resolucija bi potrebovala podporo 60 glasov, preden bi 100-članski senat sploh začel razpravo, a jo je podprlo le 49 senatorjev, 47 pa jih je glasovalo proti. To je bil velik udarec za kritike Bushevih načrtov.

Resolucijo sta pripravila demokrat Carl Levin in republikanec John Werner, demokratski senatorji, ki so resolucijo predložili senatu, pa so obljubili, da bodo predlog spet dali na glasovanje. BBC omenja, da se bo to morda zgodilo še ta teden.

Resolucija nasprotuje Bushevemu načrtu
Neobvezujoča resolucija je bila prvi poskus nasprotnikov Busheve politike, da bi preprečili vpoklic 21.500 novih vojakov v Irak. Resolucija po mnenju predlagateljev ni v skladu z ameriškimi interesi in Belo hišo poziva, naj preuči vse druge možnosti za rešitev razmer v Iraku, preden bi tja poslala nove vojake. Ameriško administracijo poziva tudi, da bi morali nadzor nad varnostjo v državi kar se da hitro predati iraški vladi.

Od začetka ameriškega napada na Irak leta 2003 je bilo ubitih že več kot 3.000 ameriških vojakov in na tisoče iraških vojakov in nedolžnih civilistov, nasilje v Iraku pa se le stopnjuje in je vsak dan hujše in zahteva več žrtev.

Bush zahteva 2.900 milijard dolarjev
V ponedeljek je Bush kongresu predstavil osnutek proračuna za leto 2008. Zaprosil je za 2.900 milijard dolarjev. Velika večina denarja, kar 700 milijard dolarjev, naj bi šla za obe vojni, v Iraku in Afganistanu. Proračunski načrt predvideva tudi zmanjšanje domače porabe, vsi pa pričakujejo, da bo načrt, preden ga bodo demokrati podprli, doživel kar nekaj popravkov.

Senat negativno o resoluciji