Srbija se ne namerava odreči ne članstvu v EU-ju ne Kosovu, je ponovil Jeremić. Foto: EPA
Srbija se ne namerava odreči ne članstvu v EU-ju ne Kosovu, je ponovil Jeremić. Foto: EPA
Srbija je dolgo nasprotovala navzočnosti misije Eulex-a na Kosovu. Foto: EPA
Meddržavno sodišče v Haagu
Združeni narodi so na pobudo Srbije Meddržavno sodišče zaprosili za mnenje o tem, ali je bila kosovska razglasitev neodvisnosti v skladu z mednarodnim pravom.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je resolucijo označil za nesprejemljivo, ker da je v nasprotju s srbsko ustavo in z mednarodnim pravom. "EP ni institucija EU-ja, ki je zadolžena za zunanjo politiko. Za zunanjo politiko je v EU-ju odgovoren Svet ministrov, v tem pa so države, ki so priznale Kosovo, kot tiste, ki ne priznajo Kosova, in neodvisne države," je dejal vodja srbske diplomacije in dodal, da je glasovanje o resoluciji v parlamentu pokazalo, da o vprašanju prihodnjega statusa Kosova v EU-ju ne obstaja enotno stališče. Izmed 27 članic EU-ja Kosova niso priznale Španija, Grčija, Slovaška, Romunija in Ciper. Slovaška je sporočila, da resolucija EP-ja ne spreminja njenega mnenja in da ne bo priznala neodvisnega Kosova.

EU in Kosovo ločena procesa
Jeremić je ponovil, da je približevanje Srbije EU-ju še vedno strateška prednostna naloga srbske vlade, a da kljub temu Srbija ne bo opustila boja s pravnimi političnimi in z diplomatskimi sredstvi za ohranitev suverenosti ter ozemeljske nedotakljivosti na Kosovu. "Približevanje EU-ju in boj za Kosovo ter Metohijo sta dva ločena procesa. Menim, da je v najboljšem interesu miru in stabilnosti kot tudi evropske prihodnosti celotnega zahodnega Balkana, da tako tudi ostane," je sklenil.

Srbija bo še naprej ščitila suverenost
Z Jeremićem se je strinjal minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović, ki je napovedal, da bodo srbski predstavniki nadaljevali diplomatska in politična prizadevanja, da bi zaščitili suverenost in ozemeljsko nedotakljivost Srbije, ter dodal, da odločitve Evropskega parlamenta nimajo prave moči.

Poziv k dialogu
V resoluciji, za katero je glasovalo 424 evropskih poslancev, proti jih je bilo 133, 24 pa se je glasovanja vzdržalo, je parlament poudaril zavezo EU-ja k zagotavljanju stabilnosti v Kosovu in pripravljenost, da pomaga pri njegovem razvoju. Poslanci so pozdravili napredek Kosova, ki je skoraj pred letom dni razglasilo neodvisnost, kosovsko vlado pa pozvali, naj spodbuja sobivanje in dialog med albansko in srbsko skupnostjo.

Parlament je v resoluciji pozdravil dejstvo, da je srbska vlada privolila v namestitev misije Eulex-a in da je pripravljena z njo sodelovati. Evropski poslanci so Eulex pozvali, naj se za krepitev pravne države loti vprašanja sodnih zaostankov pri primerih, ki so pod mednarodnim nadzorom, prednost pa naj bi imeli primeri medetničnega nasilja, vojnih zločinov in korupcije na visoki ravni.

Peterle: Na Kosovu je mogoč dialog
Slovenski poslanec v EP-ju Lojze Peterle je uspehe Kosova v zadnjem letu označil za dokaz, da je na Kosovu mogoč medetnični in medkulturni dialog. "Samo pod tem pogojem je uresničljiva evropska perspektiva vsega zahodnega Balkana. Dosegli smo pomemben napredek, zdaj je treba graditi naprej," je v parlamentu povedal Peterle.

T. V.