Turisti, golobi in kup smeti pred Konstantinovim slavolokom. Foto: Reuters
Turisti, golobi in kup smeti pred Konstantinovim slavolokom. Foto: Reuters
Podzemna železnica
Rimska podzemna železnica (Metropolitana di Roma) je sestavljena iz treh linij, ki imajo skupno dolžino 60 kilometrov, na njih pa je 73 postaj. Foto: Reuters
Letališče
Zaradi požara na letališču Fiumicino so nekateri zaposleni več mesecev nosili zaščitne maske, saj so se bali onesnaženega zraka. Foto: Reuters
Kolosej
Gneča pred enim izmed simbolov Rima, antičnim Kolosejem. Foto: Reuters
Rim
Zaprta in zaplenjena gostilna v Rimu, ki naj bi jo vodila mafija. Foto: Reuters
Rim
Veličastni avgustovski pogreb šefa enega izmed lokalnih mafijskih klanov. Foto: Reuters
Rim
Stavka taksistov. Foto: Reuters

V zadnjem času se pojavlja vse več reportaž, v katerih opisujejo kaotično in skrb vzbujajoče stanje v "večnem mestu", ki naj bi razpadalo pred očmi meščanov in države. Namesto da bi Rim, ki spada brez dvoma med zgodovinsko najpomembnejša mesta na svetu, gradil in se razvijal na izjemnih temeljih, na katerih je bilo ustanovljen, je zaspal na ramenih stare slave, zato je življenje v njem postalo skoraj nevzdržno.

"Rim je na robu propada. Nesprejemljivo je, da se kakšno razvito mesto lahko znajde pred takšnim razkrojem," je nedavno opozoril predsednik rimske trgovinske zbornice Giancarlo Cremonesi, ki je dodal, da so leta zanemarjanja, neučinkovitosti, korupcije in birokratskega kupčkanja prišla na dan in terjala svoj davek.

Posledice požara na letališču odpravljali več mesecev
Vzorčen primer vsega, kar je narobe v Rimu, je bilo (ne)ukrepanje ob požaru, ki je izbruhnil na največjem rimskem (in italijanskem) letališču Fiumicino sedmega maja letos.

Čeprav je ogenj poškodoval le del enega izmed treh terminalov, so še konec julija vsak dan morali odpovedati 40 odstotkov vseh poletov. Razlog? Spor okoli tega, kako nevarni so izgoreli delci. Sodišče je kraj požara za nekaj tednov zaprlo in merilo kakovost zraka, različni uradi in agencije pa so bili besedno vojno, kako bi morali na letališčih meriti onesnaženje. "V tem primeru pridejo na dan stvari, ki so tipično italijanske, tudi vloga sodišč. Namesto da bi poškodovane stvari takoj odstranili in pospešili obnovo, so prizorišče požara preprosto zaprli in škodljivi delci so se širili naprej. Nihče ni posredoval, niti vlada. Ne verjamem, da je v drugih državah tudi tako," je dejal Vito Riggio, vodja italijanske službe za civilno letalstvo.

Ne le letalski promet, Rim, ki z 2,8 milijona prebivalcev spada med deset največjih evropskih mest, se duši tudi v neučinkoviti podzemni železnici, ki je prenatrpana in stalno zamuja. Vozniki podzemne železnice so v protest zaradi novega pravila, da morajo na delo priti točno, saj je župan dejal, da vozniki v Milanu letno delajo 1.200 ur, v Rimu pa zaradi zamujanja le 730, uprizorili niz namerno počasnih voženj. Zaradi tega so vlaki imeli skoraj polurno zamudo in potniki so se v vročih poletnih mesecih potili na nagnetenih postajah.

V letu 2016 naj bi prišlo 30 milijonov vernikov
Rim je eno najbolj obleganih turističnih mest na svetu, samo lani ga je obiskalo 10,6 milijona turistov, kar pa je precejšnji padec v primerjavi z letom prej. Nekateri so prepričani, da je krivec za to tudi slaba infrastruktura. "Vse moje stranke rečejo, da je Rim čudovit, a vsi po vrsti se pritožujejo zaradi javnih storitev. Vlaki podzemnih železnic nikoli ne pridejo pravočasno, na postajah mrgoli žeparjev, na ulicah je ogromno smeti. In položaj se še slabša," je dejal lastnik hotela Marcello Lazazzera.

In razmere bi se lahko še poslabšale v letu 2016, ko naj bi v večno mesto zaradi razglasitve papeža Frančiška, da bo to sveto leto, kar je eden najpomembnejših dogodkov v koledarju Rimskokatoliške cerkve, prišlo do 30 milijonov vernikov. Mesto še ni naredilo nikakršne strategije, kako se bo spoprijelo z navalom obiskovalcev. Cremonesi je o tem dejal: "Papeževa molitev ne bo dovolj. Potrebujemo čudež od zgoraj, da bi Rim znova prišel v dobro formo in se predstavil v najlepši podobi."

Kakovost bivanja vse slabša
Nič čudnega, da je Evropska komisija leta v raziskavi leta 2013 Rim uvrstila na zadnje mesto med 28 prestolnicami držav članic glede na učinkovitost javnih storitev. Kljub odlični kulinariki, načinu življenja in prijetnem podnebju se je italijanska prestolnica znašla tudi na predzadnjem mestu glede na kakovost bivanja. Za njo so bile le Atene. K neugledu mesta prispeva tudi nenadzorovano pojavljanje grafitov na stenah stavb, zaraščanje mestnih parkov, vse bolj razpadajoči spomeniki in slavne stavbe ter razmah podgan v samem središču.

"Mafia Capital"
A še večja težava kot prometni zamaški in umazane ulice je prepredenost mestnih oblasti z mafijskimi skupinami. Nedavno je močno odmevala preiskava proti novi mafijski združbi Mafia Capital, ki je po nizu aretacij razkrila, da organizirani kriminal ne cveti le v tradicionalnih južnih trdnjavah, ampak se je zakoreninil tudi v samo jedro Rima. Lani je Rim pred bankrotom, saj je imel kar 14 milijard evrov primanjkljaja, rešila finančna injekcija države. Mafijski škandal pa je pomagal razložiti vzroke finančnega kaosa. Posnetki prisluškovanj so razkrili, da so se kriminalci okoristili z donosnimi pogodbami, ki so pokrivale vse od recikliranja papirja in gradnje zatočišč za prebežnike, in s tem od mestnih oblasti "izsesali" na milijone evrov. Veliko korupcijskih primerov izvira iz časov prejšnjega župana Giannija Alemanna, ki se je tudi sam znašel v središču preiskave, a zavrača vsakršno krivdo.

Sodišča trdijo, da so se mafijske lovke prebile tudi v trenutno mestno oblast, ki jo vodi Ignazio Marino, nekdanji kirurg za presaditev ledvic in zaveznik levosredinskega premierja Mattea Renzija. Marino se je za zdaj izognil preiskavi, se je pa v sodnih mlinih znašlo več članov njegove najožje ekipe, ki so nato odstopili s položajev. Po pregledu podatkov so pristojni uradi priporočili, da bi bilo najbolje razveljaviti 30 velikih pogodb javnih naročil.

Marino, ki je poleti več tednov preživel na Karibih, kjer je pisal knjigo spominov, je priznal, da je velik del mestne uprave "precej gnil", a da bo storil vse, da mesto tudi to krizo premaga. Sojenje 59 obtoženim, ki so vpleteni v škandal Mafia Capital, se bo začelo petega novembra, tožilci pa trdijo, da je mreža organiziranega kriminala vplivala na celotne generacije mestnih uradnikov in takšnih, ki pripadajo vsem političnim izbiram.

Več mafijskih skupin deluje usklajeno
Močno je odmevalo poročilo vodstva rimske policije, ki je navedlo, da v mestu z roko v roki dela kar 45 različnih združb, tako kalabrijska 'Ndrangheta, neapeljska Camorra, različne rimske družine kot tudi nigerijski kriminalci. Vse te skupine obvladujejo poslovanje v mestu, ki je prepredeno s korupcijo. "Rim je pravo središče za pranje denarja. Tu se pere denar iz prekupčevanja z mamili, orožja, izsiljevanj, prostitucije," dodaja poročilo, ki še navaja, da kriminalna dejavnost v Rimu nima enakih značilnosti kot na primer na Siciliji, v Kalabriji ali Kampaniji, saj v prestolnici različne mafijske organizacije delujejo v navezavi z lokalnimi skupinami.

Razkošni pogreb mafijskega šefa
Konec avgusta je veliko ogorčenje sprožil veličastni pogreb vodje lokalnega mafijskega klana Casamonica, Vittoria Casamonice. Na stotine užaloščenih pogrebcev je ob glasbi iz filma Boter 65-letnega Casamonico pospremilo na njegovi zadnji poti. Pogreb je potekal v hollywoodskem slogu, skupaj s pozlačeno kočijo, ki je prevažala krsto, in cvetnimi lističi, ki so jih spustili na povorko iz helikopterja.

Klan Casamonica obtožujejo organiziranega izsiljevanja in oderuštva, pokojni Vittorio Casamonica pa je bil predmet "številnih preiskav, povezanih z zločini po Rimu", kot so sporočili s policije. "Nikdar več. Rima ne smejo skaziti tisti, ki si želijo, da mesto postane kulisa Botra," je dejal Matteo Orfini, predsednik vladajoče Demokratske stranke. "Osvojil si Rim, zdaj boš osvojil še raj," pa je pisalo na enem izmed letakov na vhodu v cerkev. "Kralj Rima," je pisalo na drugem, s katerega so zrli Casamonicov obraz, Kolosej in bazilika svetega Petra.

Rosy Bindi, predsednica parlamentarne protimafijske komisije, je dejala, da je "alarmantno", da se pogreb domnevnega zločinca lahko "sprevrže v bahavo razkazovanje mafijske moči". Za Bindijevo je to le še en dokaz več, da se je mafija povsem infiltrirala v Rim. Pozvala je k okrepljenim prizadevanjem za njeno izkoreninjenje iz javne uprave. Levičarska stranka SEL pa je medtem pozvala notranjega ministra Angelina Alfana, naj pojasni, kako so sploh lahko pripravili tak pogreb. "Ti pogrebi se morda zdijo folklorni običaj, v resnici pa klani z njimi pošiljajo jasno sporočilo, da so nedotakljivi - češ, poglejte nas, še vedno smo tu in še vedno močni," sta v izjavi zapisala politika SEL-a Arturo Scotto in Celeste Costantino. "To je v demokratični državi nesprejemljivo."